Regele Juan Carlos al Spaniei: ,,Trebuie să ne recăpătăm încrederea în Spania“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Juan Carlos al Spaniei a împlini 75 de ani FOTO voiceof.india.com
Regele Juan Carlos al Spaniei a împlini 75 de ani FOTO voiceof.india.com

,,Împreună putem. Trebuie să ne recăpătăm încrederea în Spania". Acesta a fost unul dintre cele mai recente mesaje transmise de Regele Juan Carlos al Spaniei, către ţara sa, în cadrul unui interviu difuzat vineri seară de televiziunea spaniolă, cu foarte puţin timp înainte ca monarhul să împlinească 75 de ani.

Regele a vorbit despre cei 37 de ani de domnie, timp în care au existat multe reuşite, pe plan politic, dar a amintit şi despre violenţa teroristă şi suferinţele care nu au ocolit ţara, mărturisind că se simte în formă şi că doreşte să îşi continue activitatea.

Potrivit Agerpres, regele Juan Carlos a mai spus şi că i-ar plăcea să rămână în memoria naţională drept ,,regele care i-a unit pe toţi spaniolii, cu care a reuşit să recupereze democraţia şi monarhia".

Monarhul are 37 de ani de domnie şi se declară mândru şi norocos că şi-a putut îndeplini datoria de spaniol şi de rege, şi a caracterizat generaţia din care face parte ca fiind ,,generaţia libertăţii", mai ales pentru că trecerea de la un sistem la altul /de la dictatura franchistă la democraţie, nu a fost uşoară.

Juan Carlos a recunoscut că virtutea cea mai mare a poporului său este, totodată şi un defect, referindu-se la pasiunea şi patima oamenilor pentru ţară, ,,la bine şi la rău".

Regele spaniol s-a arătat preocupat de potenţialele repercursiuni ale crizei economice, transmiţând că este foarte îngrijorat de ,,intransigenţă" şi ,,politici de ruptură", cât şi de viaţa grea pe care multe familii din ţară o au, nereuşind să îşi asigure un trai decent.

,,Desigur, eu cred că împreună putem. Ceea ce trebuie recăpătat, mai mult decât orice, este încrederea în noi înşine, speranţa şi, mai ales, încrederea în Spania. Am trecut deja peste multe lucruri".

Regele Juan Carlos a fost profund afectat de cele aproape o mie de victime ale organizaţiei separatiste basce ETA. ,,Violenţa teroristă rămâne înăuntru permanent", a spus el.

Prinţul Felipe de Asturias este, în opinia regelui Spaniei, ,,cel mai pregătit" dintre toţi prinţii moştenitori pe care i-a avut ţara de-a lungul vremurilor. 

,,Ca fiu, este o binecuvântare căzută din cer. Ca om, observ mai ales marea lui onestitate intelectuală. Este foarte bine pregătit şi fidel, foarte fidel, mai ales mie. Putem să avem încredere şi siguranţă şi mai ales, să ştim că avem pe cineva pregătit", a mai spus monarhul despre moştenitorul tronului. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite