Pentagon: „Forţele ruseşti au început să se repoziţioneze pentru operaţiuni viitoare în Ucraina”. Ruşii se retrag de la Hostomel şi Cernobîl

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat, miercuri, că îndepărtarea trupelor ruseşti de Kiev este mai degrabă o „repoziţionare” decât o retragere, pentru a le permite să îşi reorienteze eforturile spre alte părţi ale Ucrainei, transmite BBC.

Vorbind cu reporterii de la Pentagon, Kirby a declarat că mai puţin de 20% din trupele ruseşti desfăşurate în apropierea capitalei Ucrainei au „început să se repoziţioneze” spre nord, probabil îndreptându-se spre Belarus. 

„Dacă ruşii sunt serioşi cu privire la dezescaladare... atunci ar trebui să-i trimită acasă”, a adăugat el.  

Kirby a precizat că Pentagonul crede că forţele care se îndepărtează de Kiev vor fi probabil reechipate în Belarus înainte de a fi redistribuite pentru „operaţiuni viitoare" în Ucraina.

Majoritatea forţelor care au început să se deplaseze spre nord, a spus Kirby, sunt cele din apropierea aeroportului Hostomel de lângă Kiev, care a fost scena unor lupte grele în primele zile ale războiului, la sfârşitul lunii februarie. 

Potrivit Le Figaro, forţele ruse încep să se retragă de la situl nuclear de la Cernobîl, asupra căruia au preluat controlul în prima zi a invaziei, pe 24 februarie.  

 Armata rusă a început să se retragă de pe aeroportul Hostomel, la nord-vest de Kiev, iar „Cernobîl este o altă zonă în care încep să se repoziţioneze, lăsând Cernobîlul pentru a pleca în Belarus”. 

Moscova a promis marţi că îşi va reduce „radical" activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihiv în Ucraina, după discuţii „substanţiale" ruso-ucrainene de la Istanbul.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite