Război în Ucraina. Ce spune un consilier al lui Zelenski despre inițiativele de pace: Există doar un singur plan

0
Publicat:

Planul de pace al conducerii de la Kievul este singura cale de a pune capăt războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, afirmă un consilier de rang înalt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ucraina nu este interesată de o încetare a focului care să fixeze cedări teritoriale şi doreşte ca planul său de pace, care prevede retragerea completă a trupelor ruse, să fie pus în aplicare, a declarat principalul consilier diplomatic, Ihor Jovkva, într-un interviu publicat marți de Reuters și preluat de Agerpres.

Consilierul diplomatic ucrainean a respins seria de iniţiative de pace venite din partea Chinei, Braziliei, Vaticanului şi Africii de Sud.

„Nu poate exista un plan de pace brazilian, un plan de pace chinez sau unul sud-african când vorbim despre războiul în Ucraina”, a declarat Jovkva.

Luna aceasta, Zelenski a întreprins un efort diplomatic major în ţările din Sudul Global ca răspuns la demersurile de pace ale unora dintre ele. Astfel, șeful statului ucrainean a participat la reuniunea la nivel înalt a Ligii Arabe, desfășurată pe 19 mai în Arabia Saudită, unde a purtat discuţii cu prinţul moştenitor al ţării gazdă, Mohammed bin Salman, cu delegaţia din Irak, precum şi cu responsabili din alte ţări. S-a deplasat apoi în Japonia, unde s-a întâlnit cu liderii Indiei şi Indoneziei - voci importante în Sudul Global - în marja summitului G7, organizat la Hiroshima.

Chiar dacă beneficiază de un sprijin neclintit din partea Occidentului în combaterea agresiunii militare a Rusiei, Ucraina nu a primit acelaşi sprijin din partea Sudului Global, un termen desemnând America Latină, Africa şi o parte din Asia, unde Rusia investeşte energie diplomatică de ani de zile, notează Reuters.

Sudul Global, noua țintă diplomatică a Kievului

Un semn că Ucraina încearcă să conteste influenţa diplomatică a Rusiei în regiunea respectivă, ministrul său de Externe, Dmitro Kuleba, a început săptămâna trecută cel de-al doilea turneu în Africa de la începutul războiului.

Potrivit lui Ihor Jovkva, obţinerea sprijinului ţărilor din Sudul Global este o prioritate maximă pentru Kiev. În timp ce Ucraina s-a concentrat pe legăturile cu partenerii săi occidentali la începutul invaziei, asigurarea păcii este o chestiune de interes pentru toate ţările, a subliniat el.

Jovkva a minimalizat perspectivele apelurilor la dialog cu regimul de la Moscova lansate de Papa Francisc, care a calificat teritoriile ocupate de ruși din Ucraina drept o „problemă politică”.

„În această perioadă de război deschis, nu avem nevoie de mediatori. Este prea târziu pentru mediere”, a insistat consilierul diplomatic al Administrației Prezidențiale de la Kiev.

Jovkva a declarat că reacţia la planul de pace în zece puncte al Ucrainei a fost pozitivă la summitul G7 de la Hiroshima. „Nici măcar o singură formulă nu a stârnit îngrijorare din partea ţărilor (G7)”, a declarat oficialul ucrainean.

Kievul doreşte ca liderii G7 să ajute la aducerea a cât mai multor lideri din Sudul Global la un „Summit al Păcii” propus de Kiev pentru această vară, a adăugat responsabilul ucrainean, precizând că locul de desfăşurare a acestui eveniment preconizat este încă în curs de examinare.

Rusia caută să-și impună condițiile

Rusia se arată deschisă discuţiilor de pace pe măsură ce se împotmolește în Ucraina, dar insistă ca dialogul să înceapă de la „noile realităţi”, adică pe pretinsa anexare a a cinci regiuni ucrainene pe care le controlează total sau parţial, și anume Doneţk, Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud), plus peninsula Crimeea. De cealaltă parte, Kievul refuză categoric această condiţie.

China, a doua cea mai mare economie a lumii şi primul partener comercial al Ucrainei înainte de război, a prezentat o viziune de pace în 12 puncte care face apel la o încetare a focului, dar nu condamnă invazia şi nici nu obligă Rusia să se retragă din teritoriile ocupate, notează Reuters.

Regimul de la Beijing, care întreţine legături strânse cu cel de la Moscova, şi-a trimis în această lună emisarul şef pentru Ucraina, Li Hui, la Kiev şi Moscova pentru a încuraja discuţiile de pace.

Potrivit lui Ihor Jovkva, emisarul chinez a fost informat în detaliu despre situaţia de pe câmpul de luptă, despre cea de la centrala nucleară din Zaporojie, despre reţeaua electrică atacată de forţele ruse şi despre transferul de copii ucraineni în Rusia, pe care Kievul îl consideră o crimă de război.

„A ascultat foarte atent. Nu a existat un răspuns imediat. Vom vedea. China este o ţară înţeleaptă care îşi înţelege rolul în afacerile internaţionale”, a apreciat consilierul diplomatic ucrainean.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite