Cine este cardinalul ales de Vatican să medieze pacea între Putin și Zelenski
0Cardinalul Matteo Zuppi, un veteran în negocieri de conflicte, a fost însărcinat de Papa Francisc să contribuie la restabilirea păcii în Ucraina.
Luna trecută, la întoarcerea dintr-o vizită în Ungaria, Papa Francisc și-a anunțat intenția de a lansa o misiune de pace pentru Ucraina. Suveranul Pontif nu a dat detalii concrete despre inițiativă, declarând doar că „este o misiune în curs, dar nu este încă publică”.
La aproape o lună distanță, Vaticanul a anunțat numele emisarului ales de Papa Francisc pentru a media pacea între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Este vorba de cardinalul Matteo Zuppi, care, potrivit EFE, are o experienţă substanţială în astfel de acţiuni diplomatice.
„Da, aceasta este însărcinarea, să se întâlnească cu cei doi şefi de stat”, a recunoscut vineri secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, citat de EFE.
Cardinalul Matteo Zuppi a fost desemnat de Papa Francisc „să desfăşoare o misiune care să contribuie la reducerea tensiunilor în conflictul din Ucraina, în speranţa, niciodată abandonată de Sfântul Părinte, că aceasta ar putea iniţia procese de pace”, a subliniat anterior Vaticanul.
O sursă diplomatică de la Vatican a declarat pentru agenția de presă Reuters că Zuppi va încerca să se întâlnească separat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, respectiv despotul rus Vladimir Putin.
„Orice război se termină cu o negociere”, a declarat pentru publicaţia italiană „Corriere della Sera” cardinalul Matteo Zuppi înainte ca Papa Francisc să-i încredinţeze oficial noua misiune.
„Trebuie să menţinem toate canalele deschise, pentru a opri masacrul, altă cale nu există”, a insistat el.
Cardinalul Zuppi, un negociator cu o experiență îndelungată
Născut pe 11 octombrie 1955 la Roma, Matteo Zuppi este arhiepiscop de Bologna şi preşedinte al Confederaţiei Episcopale Italiene (CEI).
Misiunea din Ucraina nu este prima din cariera sa, fiind însărcinat anterior cu negocieri de pace în Mozambic, Burundi și Guatemala, precum și cu eliberarea a doi turiști italieni ținuți captivi în 1993 de rebelii kurzi din Turcia. Datorită eforturilor sale de mediere a păcii, Matteo Zuppi este cetățean de onoare al Mozambicului.
Deschisă la negocieri în favoarea ei, Moscova a ținut să anunțe vineri că are considerație față de Sfântul Scaun. Pe de altă parte, a transmis că nu are detalii despre un plan de pace al Vaticanului și că nu s-au inițiat demersuri pentru o vizită a cardinalului Zuppi la Moscova.
Zelenski, sceptic
Într-o întrevedere de 40 de minute, pe 13 mai la Vatican, Volodimir Zelenski i-a solicitat Papei Francisc să susțină planul său de pace în zece puncte, a reiterat că „nu poate să existe egalitate între victimă și agresor” și i-a cerut să condamne clar Rusia.
Vaticanul nu a făcut niciun angajament public față de planul de pace al lui Zelenski, dar a sugerat în schimb că va ajuta la repatrierea copiilor ucraineni răpiți de și deportați de ocupanții ruși.
A doua zi de la întrevederea de la Vatican, șeful statului ucrainean și-a exprimat îndoiala că Suveranul Pontif ar putea media cu Putin.
„Cu tot respectul pentru Papă, ideea este că nu avem nevoie de mediatori între Ucraina şi agresorul care ne-a ocupat teritorii, ci de un plan de acţiune pentru o pace justă în Ucraina. Nici o ţară din lume nu poate face asta (media cu Putin, n. red.)”, a declarat Zelenski.
Conducerea de la Kiev l-a invitat pe Papa Francisc într-o vizită în Ucraina, dar liderul Bisericii Catolice nu a dat un răspuns clar.
„Voi merge în ambele locuri (Ucraina și Rusia, n. red.) sau nu voi merge”, a declarat el într-un interviu acordat în luna martie pentru „La Nacion”.
Întrebat vineri despre poziția sceptică a preşedintelui ucrainean, Pietro Parolin a răspuns că Ucraina „nu ar fi dispusă la o mediere în sensul strict al termenului, dar această misiune nu are ca obiectiv imediat medierea, ci crearea unui climat favorabil avansării către o soluţie paşnică”.