Rata popularităţii preşedintele francez Emanuel Macron a scăzut cu 10% în ultima lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Popularitatea preşedintelui franmcez Emmanuel Macron şi a premierului Edouard Philip a scăzut brusc în luna iulie. Este cel mai brutal declin după cel al lui Jacques Chirac în primele luni ale mandatului său din 1995.

Potrivit unui sondaj Ifop realizat pentru Journal du Dimanche (JDD), popularitatea preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, este în scădere, rata de încredere în liderul de la Paris scăzând cu 10% în ultima lună. 

 Datele sondajului publicat duminică arată faptul că rata de popularitate a preşedintelui Macron se situează în jurul cotei de 54%, înregistrându-se o scădere de 10% faţă de aceeaşi perioadă din luna trecută.

Prim-ministrul Edouard Philippe înregistrează, de asemenea, un recul de opt puncte în aceeaşi perioadă de la 64% la 56% respondenţi mulţumiţi.

Cu toate că Macron a început în forţă, partidul său câştigând o majoritate confortabilă în Parlament şi făcând o impresie bună pe scena internaţională, primele trei luni de mandat nu au fost fără probleme.

Macron s-a confruntat cu critici venite din partea opoziţiei şi a unei părţi din presa franceză după ce preşedintele francez a anunţat o serie de reduceri bugetare care s-au încheiat cu demisia Sefului Major al Armatei franceze, foarte apreciat. În plus, şi decizia liderului francez de a înăspri legile privind securitatea naţională a stârnit ample controverse.

 Un alt aspect care a contribuit la reducerea popularităţii lui Macron este legat, paradoxal de câştigarea majorităţii parlamentare. O parte a presei, opoziţia şi o parte dintre cetăţenii francezi şi-au exprimat deja îngrijorările legate de o concentrare excesivă a puterii în mâinile preşedintelui.

Potrivit sondajului realizat la comanda ziarului francez Dimanche, 54% dintre francezi sunt satisfăcuţi de activitatea preşedintelui, iar 56% s-au declarat mulţumiţi de primul-ministru, Edouard Philippe.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.947 de persoane, în perioada 17-22 iulie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite