Şeful Statului Major francez a demisionat din cauza unui conflict cu Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Pierre de Villiers FOTO Francois Bouchon/ Le Figaro
Generalul Pierre de Villiers FOTO Francois Bouchon/ Le Figaro

Generalul Pierre de Villiers a făcut un pas în spate în conflictul său cu preşedintele Emmanuel Macron şi a renunţat la conducerea Statului Major francez. Pierre de Villiers a demisionat miercuri, la o săptămână după ce a fost mustrat sec de noul preşedinte al Franţei.

Acesta din urmă s-a arătat nemulţumit de criticile aduse de general noului buget al Apărării, mai mic cu 850 de milioane de euro decât precedentul.

Într-un interviu oferit cotidianului „Le Figaro“, generalul Pierre de Villiers a făcut apel la  „păstrarea coerenţei indispensabile între ameninţări, misiuni şi mijloace“, în contextul în care Franţa este angajată în toate direcţiile împotriva terorimului, din Sahel până în Orientul Mijlociu şi inclusiv pe teritoriul naţional.

Profund deranjat, Emmanuel Macron l-a criticat pe general în faţa militarilor chiar de Ziua Naţională a Franţei şi l-a invitat pentru vineri la o discuţie. Însă de Villiers a ales să-şi dea demisia, care a fost acceptată de liderul de la Palatul Élysée.

„În circumstanţele actuale, consider că nu mai sunt în măsură să asigur continuitatea modelului armatei în care cred în vederea garantării protecţiei Franţei şi a francezilor (…) şi susţinerii ambiţiilor ţării noastre. Prin urmare, mi-am asumat responsabilitatea şi mi-am prezentat, astăzi (miercuri, n. red.), demisia preşedintelui Republicii, care a acceptat-o“, se arată într-un comunicat publicat de general.

Guvernul francez prevede reducerea noului buget al Apărării cu 850 de milioane de euro, în contextul stabilirii unui buget general mai mic cu 4,5 miliarde de euro decât precedentul.

Macron l-a numit în locul lui Pierre de Villiers, 60 de ani, pe generalul François Lecointre, 55 de ani, care a luptat în războiul din Bosnia şi Herţegovina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite