Raport ONU: Rușii au ucis în medie șase civili pe zi în Ucraina

0
Publicat:

Forțele armate ale Rusiei au ucis în medie şase civili pe zi în Ucraina în ultimele şase luni, arată un raport al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

FOTO BBC
FOTO BBC

Raportul, prezentat miercuri la Kiev, consemnează un bilanţ de aproximativ 10.000 de civili ucişi de la începutul invaziei din Ucraina, la 24 februarie 2022, relatează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

„La peste 20 de luni de la începutul invaziei ruse, civilii ucraineni continuă să plătească un preţ teribil, prin cei aproape 10.000 de morţi şi zeci de mii de răniţi. În ultimele şase luni, războiul a făcut, în medie, şase victime civile pe zi”, se afirmă în document.

Raportul documentează „atacurile constante cu rachete” efectuate de ruși „asupra zonelor rezidenţiale şi a infrastructurii critice” şi bombardamentele asupra industriei de cereale şi a infrastructurii agricole.

Aceste atacuri „continuă să semene frică şi distrugere” pe întreg teritoriul Ucrainei, denunță autorii raportului.

Tortura generalizată cu bătăi, şocuri electrice, execuţii simulate, violenţe sexuale şi alte forme de maltratare a prizonierilor de război şi civililor ucraineni de către forţele ruse în teritoriile ocupate reprezintă o altă încălcare sistematică şi documentată a drepturilor omului, notează ONU.

Documentul semnalează de asemenea o serie de abuzuri, precum şantajul exercitat asupra cetăţenilor ucraineni în zonele ocupate pentru a accepta cetăţenia rusă, fără de care li se refuză adeseori accesul la serviciile de bază.

Bărbaţii ucraineni din aceste zone se confruntă, de asemenea, cu ameninţarea de a fi trimişi pe front pentru a lupta de partea Rusiei împotriva forţelor armate ale ţării lor, constată EFE.

Un alt abuz denunţat în raport vizează deportările de copii ucraineni, inclusiv a celor care se aflau în grija statului ucrainean din cauza unor dizabilităţi mintale şi intelectuale.

În ceea ce privește partea ucraineană, raportul atrage atenția asupra celor aproape 8.000 de urmăriri penale deschise împotriva colaboraţioniştilor. Potrivit datelor culese ONU, justiţia ucraineană a pronunţat condamnări în „aproape toate” cazurile care au fost judecate pentru colaboraționism. Multe dintre aceste persoane au declarat anchetatorilor ONU că au colaborat cu rușii sub ameninţare.

În plus, raportul critică „severitatea” unor condamnări pentru infracţiuni non-violente, cum ar fi justificarea invaziei ruse pe reţelele de socializare. ONU solicită mai multă claritate în legislaţia ucraineană pentru a evita eventuale decizii arbitrare în această privinţă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite