Qatargate. Spionii belgieni investigau amestecul rușilor și chinezilor în UE când au descoperit scandalul mitei din Qatar

0
Publicat:

Spionii belgieni investigau ingerințele rusești și chinezești în UE când au descoperit scandalul mitei din Qatar și au găsit 1,3 milioane de lire sterline ascunse în casele unor politicieni, susține un raport.

Uniunea Europeană. FOTO Pixabay
Uniunea Europeană. FOTO Pixabay

Procurorii suspectează că europarlamentarul grec Eva Kaili și alte trei persoane au acceptat mită de la gazda Cupei Mondiale în încercarea de a influența procesul de elaborare a politicilor UE.

Agenții serviciilor secrete belgiene au găsit 700.000 de euro în numerar ascunși în casa unui fost europarlamentar italian, după ce au intrat în locuința acestuia.

Ministrul justiției din această țară, Vincent Van Quickenborne, a declarat pentru ziarul belgian Le Soir despre această investigație că a fost o schimbare de joc la care securitatea statului a lucrat mai mult de un an, împreună cu serviciile de informații străine, pentru a cartografia suspiciunile de mituire a europarlamentarilor de către diferite țări".

Investigații anterioare conduse de Bruxelles privind suspiciunile de influență rusă și chineză în UE au descoperit spioni ai Kremlinului care acționau în posturi de trimiși comerciali și diplomați.

Dezvăluirea operațiunii serviciilor secrete belgiene a venit în momentul în care Francesco Giorgi, partenerul vicepreședintelui demis al Parlamentului European, Kaili, și-a mărturisit rolul într-un scandal de mită din Qatar  au declarat pentru Reuters două surse cu cunoștințe directe despre acest caz.

Mărturisirea lui Giorgi că a luat mită din Qatar pentru a influența deciziile Parlamentului European cu privire la Qatar a adus „o contribuție semnificativă” la ancheta în curs de desfășurare de către magistrații de instrucție belgieni, a declarat una dintre surse.

Potrivit aceleiași surse, Giorgi, un asistent parlamentar european, a încercat să o disculpe pe partenera sa Kaili de orice abatere.

Eurodeputata greacă Kaili, care a fost destituită luni din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European, a negat, prin intermediul avocatului său, orice abatere.

Avocatul lui Giorgi, care se află în prezent în detenție în așteptarea unei anchete suplimentare a cazului, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Qatar a negat, de asemenea, că ar fi încercat să mituiască europarlamentari.

„Statul Qatar respinge categoric orice încercare de a-l asocia cu acuzații de comportament necorespunzător. Orice asociere a guvernului Qatarului cu afirmațiile raportate este lipsită de temei și grav dezinformată”, a declarat joi un oficial qatarez.

În mărturisirea sa, Giorgi a mai spus că l-a suspectat pe europarlamentarul belgian Marc Tarabella că a primit bani din Qatar, a declarat o sursă apropiată anchetei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite