Putin, Merkel, Hollande şi Poroşenko au anunţat la Minsk că au ajuns la un acord. Lupte grele în estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupele ucrainene din Debalţeve sunt înconjurate de trei zile FOTO AP
Trupele ucrainene din Debalţeve sunt înconjurate de trei zile FOTO AP

Joi dimineaţă, în oraşul-port Mariupol, aveau loc confruntări intense, în ciuda negocierilor de pace de la Minsk, anunţă Mediafax, citând agenţia ucraineană de ştiri Interfax. De asemenea, în regiunea satului Lohvinove, punct de acces spre Debalţeve, separatiştii continuă asaltul, iar în Kramatorsk numărul celor ucişi în bombardamente a ajuns la 17.

Mariupol: Atac continuu în noaptea de miercuri spre joi

   Confruntările au loc în apropiere de Şirokine şi Sahanka, la nord-est de Mariupol, a informat serviciul de presă al regimentului special Azov din cadrul poliţiei ucrainene. 

„Situaţia devine tot mai tensionată. Inamicul a încercat să lanseze un contraatac cu sprijinul artileriei şi tancurilor. A mobilizat tot ce are, inclusiv tancuri, arme cu autopropulsare, mortiere şi artilerie cu rachete. Infanteria inamicului a fost distrusă în timp ce se apropia de Şirokine. Atacul a fost respins. Inamicul a suferit pierderi uriaşe“, a precizat serviciul de presă pe contul său de pe reţeaua de socializare VKontakte. Militanţii continuă focurile de artilerie la Şirokine, potrivit aceleiaşi surse.

Serviciul de presă al regimentului Azov a adăugat că rebelii au încercat de asemenea să tragă focuri de artilerie la periferia oraşului Mariupol. „Datorită faptului că am reuşit să împingem linia frontului, obuzele inamicului nu au atins oraşul“, precizează sursa citată de Mediafax.

Dmitro Cealîi, ofiţer de presă al Sectorului M (numele de cod al armatei ucrainene pentru Mariupol şi suburbiile sale), a confirmat informaţiile privind încercarea rebelilor de a bombarda oraşul. „Mariupol a fost bombardat de două ori în această dimineaţă, la ora 6.15 şi la 6.20, prima dată cu (lansatoare de rachete multiple) Grad, la 1,5 kilometri est de Mariupol, şi a doua oară cu artilerie convenţională, în aceeaşi zonă. Primele informaţii arată că nu s-au înregistrat victime“, a precizat Cealîi.

Debalţeve: Trupele ucrainene sunt înconjurate, însă rezistă atacului separatiştilor

Luptele din zona satului Lohvinove au continuat în ultimele 24 de ore. Loviturile artileriei sunt direcţionate în jurul satului. Totuşi, atacurile trupelor ucrainene nu au obţinut rezultatul dorit, inamicul având în continuare controlul regiunii. Astfel, trupele noastre din Debalţeve sunt într-un impas de trei zile. Muniţia şi proviziile nu mai sosesc. Astăzi, un mic convoi ucrainean organizat de luptătorii brigăzii de infanterie 128 au reuşit să treacă printre separatiştii care au încercuit regiunea şi să evacueze răniţii din Debalţeve“, relatează redactorul-şef al Censor.net, Iurii Butusov, pe pagina sa de Facebook.

Separatiştii şi soldaţii ruşi care îi ajută au ocupat o poziţie potrivită pentru apărare în zona satului Lohvinove, tăind astfel aprovizionarea trupelor ucrainene din Debalţeve, dar nu îndrăznesc să ocupe din nou drumurile. E posibil ca principalul motiv pentru suspendarea acţiunilor ofensive să fie pierderile masive în rândul trupelor ruseşti, notează Censor.net.

Şi în alte părţi ale frontului, trupele ruseşti atacă, testând poziţiile de apărare, însă nu conduc atacuri decisive, nu vor să-şi ia riscuri. „Însă artileria rusă continuă să bombardeze poziţiile noastre“, adaugă redactorul-şef al Censor.net.

Soldaţii ucraineni se ţin tari, deşi lupa se duce în condiţii dificile. „Inamicul nu ne depăşeşte, soldaţii noştri luptându-se de pe poziţii egale şi cu încredere“, adaugă Butusov pentru Censor.net.

Kramatorsk: Numărul morţilor a crescut la 17

Censor.net informează că bombardarea Kramatorsk, realizată cu lansatoare de rachete multiple Grad, care se află doar în posesia forţelor armate ruseşti, au ucis 17 oameni, trei dintre aceştia decedând la spital. 34 de persoane au fost rănite, inclusiv patru copii. Aceştia se află spitalizaţi.

„Cea mai tânără victimă este un băieţel de trei ani, Klim, care se află în stare critică la terapie intensivă. I se acordă tot ajutorul medical disponibil, lui şi celorlalte victime ale bombardamentului“, se arată în comunicatul de presă al regiunii.

Zeci de tancuri ruseşti, vehicule blindate şi lansatoare au intrat joi în Ucraina 

Oficiali militari ucraineni au anunţat joi că 50 de tancuri ruseşti, precum şi vehicule blindate şi lansatoare de rachete au pătruns în Ucraina în cursul zilei, în pofida negocierilor desfăşurate la Minsk în vederea soluţionării conflictului ucrainean, relatează BBC News Online.

Potrivit oficialilor militari ucraineni citaţi de BBC, 50 de tancuri ruseşti, precum şi vehicule blindate şi lansatoare de rachete au pătruns în Ucraina în cursul zilei de joi, chiar în timp ce se desfăşurau negocierile de la Minsk între liderii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei.

Corespondentul BBC în regiunea separatistă Doneţk a relatat de asemenea că a auzit explozii în zonă după încheierea acordului de încetare a focului de la Minsk.

Armistiţiu începând cu 15 februarie

Liderii Rusiei, Ucrainei, Germanei şi Franţei au făcut noapte albă pentru a încheia un acord de pace în Donbass. Reprezentanţii separatiştilor proruşi au respins însă armistiţiul propus de cei patru lideri după 14 ore de negocieri, aşa că aceştia s-au întors la discuţii joi dimineaţă. Vladimir Putin a anunţat că s-a ajuns la un

Negocieri la Minsk - Putin - Hollande - Merkel FOTO AP

acord, iar armistiţiul va intra în vigoare de la 15 februarie.

Cred că am ajuns la un acord important. Am convenit asupra unui armistiţiu începând cu 15 februarie, la ora 00.00“, a declarat Putin, în urma negocierilor maraton de la Minsk, între liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei şi Franţei. 

Însă, Angela Merkel a declarat că nu-şi face nicio iluzie şi ştie că există înca mari obstacole de depăşit. Şi ministrul său de Externe afirmat că acordul de la Minsk nu este ceea ce şi-a dorit Germania, dar este un pas necesar pentru o evoluţie pozitivă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite