Soldații ruși întorși din război nu reușesc să se adapteze la viața civilă: „E ca și cum aș fi încă acolo“

0
Publicat:

Alexei Astașov, un militar care a luat parte timp de șase luni la războiul din Ucraina alături de cea de-a 64-a Brigadă motorizată de pușcași, s-a bucurat când a fost trimis înapoi la vechea sa viață de medic veterinar în Orientul Îndepărtat, relatează The Moscow Times.

Soldati rusi
Militarii ruși FOTO Profimedia

Însă, în ciuda bucuriei că s-a reunit cu soția și fiul său, nu a reușit să uite ce a văzut în timpul luptelor brutale. 

„Am avut câteva simptome ușoare ale stresului posttraumatic. Nu-mi găseam locul, voiam să plec undeva tot timpul, eram neliniștit”, a afirmat Astașov. „Era ca și cum aș fi fost încă acolo". 

Rusia se va confrunta cu o provocare socială în lunile sau anii care urmează. În timp ce armata desfășoară programe de sănătate mintală, veteranii de război din Ucraina care au vorbit cu The Moscow Times au afirmat că nu li s-a oferit sprijin psihologic. 

 "Își caută inamicii", a declarat o femeie din orașul Nalcik, situat în sudul țării, despre fratele ei recent revenit în Rusia, într-un interviu acordat în luna august publicației Kavkaz Realii.  

 „Îi este greu să se reintegreze în viața civilă", a continuat ea. „Dacă această fază nu trece, ci se înrăutățește, nu voi ști ce să fac". 

Pierderi semnificative

Forțele ruse din Ucraina, printre care și recruți și mercenari, au suferit pierderi semnificative în cele nouă luni de război. Adesea slab echipate, ele au fost în mare parte nepregătite pentru rezistența acerbă a ucrainenilor. 

Cu toate că nu există cifre exacte cu privire la numărul de militari ruși desfășurați în Ucraina, Kremlinul a trimis mai mulți militari în luptă decât în orice alt conflict de la cel de-al Doilea Război Mondial. 

Specialistul militar Pavel Luzhin a afirmat pentru The Moscow Times că circa 300.000 de soldați au luat parte la operațiunile de luptă. Mai mult decât atât, se crede că au fost dislocați zeci de mii de mercenari ai Grupului Wagner și separatiști susținuți de Rusia. 

Conform psihiatrului Pavel Alfimov de la Clinica de Sănătate Mintală din Rusia, pentru majoritatea soldaților ruși va fi grea reintegrarea în viața civilă. 

Mulți dintre ei ar putea suferi de sindrom de stres posttraumatic, afecțiune caracterizată prin anxietate, atacuri de panică, coșmaruri și flashback-uri. 

În cazul în care nu sunt tratați, cei care suferă de PTSD pot fi periculoși, a mai adăugat Alfimov. 

Unii refuză tratamentul pentru PTSD

În această categorie s-ar putea încadra și Stanislav Ionkin, în vârstă de 23 de ani, care a luptat în Ucraina luna trecută. Soldatul ar fi dat foc unui club de noapte din orașul Kostroma, din centrul Rusiei, în urma căruia 13 persoane au murit. 

 „Războaiele au tendința de a-i marca pe cei care trec prin ele", a afirmat Mark Galeotti, un specialist în securitatea rusă. 

Deși amploarea stresului posttraumatic nu corespunde neapărat cu oroarea la care sunt martori militarii, luptele din Ucraina au fost de o amploare nemaiîntâlnită în Europa din anul 1945 până în prezent. 

Când Astașov se afla în Ucraina a asistat la scene de moarte în fiecare zi. 

Un mitralior devenit medic a afirmat că a tratat rănile soldaților, i-a pregătit pe cei răniți pentru transport și, chiar, a mutat cadavrele în descompunere. 

Cea de-a 64 Brigadă motorizată de pușcași, la care Astașov s-a alăturat în luna aprilie, a fost prezentă la o mare parte din luptele din jurul capitalei Kiev în primele luni ale războiului și a fost implicată în atrocitățile din orașul Bucea când acesta se afla sub ocupație rusă. 

Participarea la război te face să realizezi că există oameni reali de partea cealaltă", a afirmat Astașov. 

În vreme ce soldații ruși care au participat la operațiunile de luptă au dreptul la 30 de zile de reabilitare medicală și psihologică, soldații disponibilizați care au vorbit cu The Moscow Times au spus că nu au primit astfel de tratamente. 

Conform lui Astașov, care a părăsit Ucraina în luna august, foarte puțini militari care s-au întors de pe front au primit sprijin psihologic adecvat. 

Alții se pare că au refuzat tratamentul.  

Unul dintre aceștia a fost Vladislav Malov, care a luptat timp de șase luni ca voluntar în Ucraina și care anterior a servit în armata rusă în Cecenia în anii 1990.   

 „De ce mi-ar păsa? Sunt bine", a afirmat el. „Un război este un război"

În schimb, mulți veterani aleg să-și administreze singuri medicamente.

Malov, care a fost detașat în apropierea orașului ucrainean Luhansk, a recunoscut că alcoolul a fost o problemă pentru veterani.   

 „Mulți au consumat prea mult alcool după ce au experimentat ororile războiului", a spus el.  

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite