Procurorii UE amenință că vor da în judecată Comisia Europeană. Motivul invocat în procedura lansată de Laura Codruța Kovesi

0
Publicat:

Procurorii europeni de top - care investighează acuzațiile de infracțiuni penale în legătură cu negocierile dintre Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer privind vaccinurile - amenință acum Comisia Europeană cu acțiuni în justiție, potrivit POLITICO.

Laura Codruța Kovesi. FOTO EPA EFE
Laura Codruța Kovesi. FOTO EPA EFE

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetul European (EPPO) - însărcinat cu investigarea infracțiunilor financiare grave care afectează interesele UE - a luat o măsură neobișnuită, lansând, pe 9 aprilie, o așa-numită „procedură de soluționare amiabilă” cu Comisia Europeană. Este ultimul pas juridic înainte de litigii și, dacă nu se ajunge la un acord, lupta ar putea ajunge până la Tribunalul UE.

Procurorii se tem că, dacă Comisia va pune în aplicare un plan de reducere a bugetului său, - o măsură anunțată în februarie, care a fost o surpriză, susține EPPO - nu-și vor putea face treaba în mod corespunzător.

Potrivit scrisorii trimise către trei funcționari din cadrul Comisiei de șefa  EPPO, Comisia privează Parchetul European de mijloacele necesare pentru a-și desfășura activitatea în mod eficient, exercitând presiuni asupra bugetului său, în special asupra sumelor cheltuite pentru IT,  potrivit documentului obținut de POLITICO.

„Să se abțină de la orice măsură care ar putea pune în pericol atingerea obiectivului tratatului încredințat EPPO”

În vara anului 2021, la lansarea EPPO, Comisia a fost de acord să furnizeze facilități IT, fără a fi indicată o dată de încheiere. Numai că, acum, Comisia a informat EPPO că dorește să retragă sprijinul IT. Este vorba de aproximativ 5 milioane de euro, potrivit estimărilor EPPO.

„Decizia unilaterală ... de a pune capăt, la 31 decembrie 2024, furnizării serviciilor menționate către EPPO face ca parchetul independent al Uniunii să riște să se afle în imposibilitatea de a-și îndeplini sarcinile și de a-și îndeplini misiunea. Este de datoria Comisiei să se abțină de la orice măsură care ar putea pune în pericol atingerea obiectivului tratatului încredințat EPPO de a combate infracțiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii”, a scris Kovesi.

Miza poate fi mai mare decât o reducere a bugetului IT, arată sursa citată, deoarece  EPPO este o instituție foarte importantă, deoarece procurorii săi sunt împuterniciți să conducă anchete transfrontaliere privind un lucru denunțat în mod regulat de statele membre și de Comisie ca fiind una dintre cele mai mari amenințări la adresa UE: organizațiile criminale care urmăresc banii UE.

Numărul investigațiilor EPPO a crescut vertiginos

Anul trecut, numărul investigațiilor EPPO a crescut vertiginos, potrivit raportului anual al biroului. Peste 200 de anchete de fraudă legate de mecanismul de redresare și de reziliență la nivelul UE - care oferă numerar din partea UE pentru a contribui la stimularea redresării economice post-Covid și care are o valoare de peste 800 de miliarde de euro -  au fost deschise în 2023.

Cu un an în urmă, în 2022, când plata numerarului UE se afla în fazele incipiente, au fost lansate doar 15 anchete.

Procurorii belgieni o investighează pe Ursula von der Leyen pentru „interferență în funcțiile publice, distrugere de SMS-uri, corupție și conflict de interese”, potrivit documentelor juridice consultate de POLITICO și de un purtător de cuvânt al procuraturii din Liège. În timp ce procurorii EPPO, care au preluat cazul, investighează presupuse infracțiuni penale, nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.

Comisia a negat orice încercare de a interveni în independența EPPO

Comisia a trimis un răspuns.

 „În răspunsul său, Comisia și-a exprimat disponibilitatea de a continua să sprijine serviciile informatice ale EPPO în viitorul apropiat, în condiții specifice. Nu putem face alte comentarii”, a declarat un purtător de cuvânt.

Comisia a negat orice încercare de a interveni în independența EPPO și a declarat într-o declarație că „a sprijinit în mod constant activitățile EPPO încă de la început și respinge cu tărie orice insinuare conform căreia decizia Comisiei în cadrul procedurii bugetare ar avea vreo legătură cu vreo investigație a EPPO”.

Nu este ceva obișnuit  ca o instituție a UE să amenințe Comisia cu judecata, dar tensiunea a început să crească.

Printr-o scrisoare deschisă trimisă deputaților europeni și prin remarci publice la Parlamentul European, Kovesi a cerut de câteva săptămâni Comisiei să își reevalueze decizia de a tăia o parte substanțială a sprijinului pe care îl acordă echipei EPPO cu sediul în Luxemburg, care a preluat recent un caz care investighează modul în care von der Leyen a gestionat afacerile cu vaccinuri Covid,  potrivit POLITICO.  

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite