Topul încrederii românilor privind alegerile prezidențiale din 2024 SONDAJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe primele locuri privind încrederea românilor sunt secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, urmat de Laura Codruța Kovesi și de primarul Emil Boc, arată un sonadaj INSCOP, realizat la comanda News. 

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, conduce în clasamentul încrederii cu 36.3% încredere multă şi foarte multă, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi cu 34.3% încredere multă şi foarte multă şi Emil Boc cu 32.4%, potrivit unui sondaj INSCOP realizat la comanda News

Clasamentul este continuat de Marcel Ciolacu cu un capital de încredere de 25.3%, de Diana Şoşoacă cu 22.7%, de Gabriela Firea cu 21.4% şi de George Simion cu 20.7%.

Nicolae Ciucă are un procent de 19.1%, iar în Klaus Iohannis 16.2%Următorii sunt Ilie Bolojan, care beneficiază de un capital de încredere de 12.9%, și Cătălin Drulă, cu un procent de 6.7%.

„Clasamentul încrederii în personalităţi este dominat de deţinătorii celor mai importante poziţii ocupate de cetăţeni români pe plan internaţional, Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO şi Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Parchetului European. Podiumul este completat de primarul Clujului, Emil Boc. Datele atrag atenţia prin două elemente: faptul că ocupanţii primelor trei locuri nu sunt actori activi în politica naţională, dar performează în domeniile lor de activitate şi nivelul de încredere în Diana Şoşoacă peste aşteptări, ceea ce arată existenţa unor segmente din populaţie care rezonează la mesaje ultra-radicale, un veritabil turnesol al unei stări de nemulţumire profundă”, a transmis Remus Stefureac, director INSCOP Research.

În privința notorietății, pe primul loc este Klaus Iohannis, 100% dintre respondenţi declarând că au auzit de el. Şeful statului este urmat de Gabriela Firea cu o notorietate de 94.6%, Diana Şoşoacă cu 93.8%, Emil Boc cu 93.7%, Mircea Geoană cu 92.2% şi Marcel Ciolacu cu 92%. 86.5% dintre cei intervievaţi spun că au auzit de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, 83.8% de liderul liberal Nicolae Ciucă şi 81.4% de liderul AUR George Simion. Liderul USR Cătălin Drulă beneficiază de o notorietate de 41.6%, în timp ce Ilie Bolojan de 34.3%.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 - 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite