Probleme în paradis: parteneriatul dintre Salvini şi Di Maio, zdruncinat de acuzaţii de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partenerii de coaliţie ai Italiei s-au înfruntat vehement, vineri, din cauza unor acuzaţii de corupţie, relaţiile dintre Liga şi Mişcarea 5 Stele fiind din ce în ce mai deteriorate, potrivit Reuters.

Partidul antiinstituţional Mişcarea 5 Stele şi-a acuzat aliatul de extremă-dreaptă Liga de faptul că ameninţă să dărâme guvernul. Liga a negat acuzaţiile, dar surse din partid au recunoscut faptul că disputa afectează grav parteneriatul dintre cele două formaţiuni.

Coaliţia a fost aruncată în haos, joi, când s-a iniţiat o investigaţie care-l priveşte pe Armando Siri, consilier economic al liderului Ligii, Matteo Salvini, pentru că ar fi acceptat mită pentru a promova interesele unor companii de energie regenerabilă.

Siri, care are funcţia de subsecretar în Ministerul Transporturilor, a negat acuzaţiile, dar atunci când vestea anchetei a ajuns în presă, ministrul Transporturilor Danilo Toninelii, care este membru al partidului M5S, l-a eliberat de obligaţiile sale guvernamentale.

Mişcarea unilaterală a înfuriat Liga şi a condus la reproşuri furibunde între cele două partide, subliniiind relaţia din ce în ce mai deteriorată dintre ele, în contextul în care luna viitoare vor avea loc alegeri europarlamentare.

„Chiar astăzi Liga ameninţă să dărâme guvernul...Sunt cu adevărat uimit“, a scris liderul M5S, Luigi di Maio, pe Facebook.

În comentarii care au alimentat tensiunile, Di Maio a afirmat că partidul său a văzut cum Siri a încercat să introducă, în trecut, măsuri care erau „puţin controversate“. „Ne amintim de ele. Când au ajuns pe biroul nostru păreau ciudate şi le-am oprit. Fără noi, cine ştie ce s-ar fi întâmplat“, a scris Di Maio, fără să ofere alte detalii.

Deşi Siri nu a făcut niciun comentariu, Salvini a răspuns printr-un comunicat scurt şi ascuţit. „Liga vrea să guverneze bine şi pentru multă vreme în interesul italienilor. Gândurile unei crize guvernamentale se pot găsi doar în capul lui Di Maio“,a spus el.

Cele două partide au format o alianţă neaşteptată în luna mai a anului trecut, după un vot naţional neconvingător. Deşi guvernează împreună, rămân adversare la urnele de votare şi tensiunile dintre cele două formaţiuni au crescut întotdeauna înaintea unor alegeri.

„Atmosfera dintre noi nu a fost niciodată atât de rea“, a declarat o sursă importantă din Liga.

Siri este suspectat că a primit 30.000 de euro mită pentru a promova un proiect de lege favorabil pentru anumiţi oameni de afaceri. În cele din urmă, măsurile vizate nu au fost niciodată adoptate.

În aceeaşi zi în care au apărut acuzaţiile de luare de mită, au ieşit la iveală şi acuzaţii de infracţiuni comise de primarul M5S al Romei, Virginia Raggi, ziarul L'Espresso publicând o întregistrare în care ea pare că îi spune şefului firmei de salubrizare a oraşului să modifice evidenţa contabilă. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite