Priștina îi interzice Patriarhului Sârb să vină în Kosovo și Metohija de Crăciun

0
Publicat:

Biserica Ortodoxă Sârbă a subliniat că Patriarhul Porfir, cu toate acestea, nu renunță la intenția sa de a sluji Sfânta Liturghie în Patriarhia din Pec.

Sediul Patriarhiei Sârbe este în Pec-Kosovo. Foto: Shutterstock
Sediul Patriarhiei Sârbe este în Pec-Kosovo. Foto: Shutterstock

Autoritățile din nerecunoscutul Kosovo i-au interzis Patriarhului sârb Porfir să viziteze provincia sârbă autonomă de Crăciun, a anunțat duminică serviciul de presă al Bisericii Ortodoxe Sârbe (BOS).

Patriarhul Porfir al Serbiei a fost uimit să audă că autoritățile din Priștina i-au interzis să viziteze Patriarhia de la Pec înainte de marea sărbătoare a Nașterii Domnului, în condițiile în care aceasta este tronul vechi de un secol al Bisericii Ortodoxe Sârbe și al cărui stareț este patriarhul. Patriarhul Porfir nu renunță la intenția sa de a sluji Sfânta Liturghie în Patriarhia Pec și se așteaptă ca această decizie discriminatorie să fie inversată”, a spus BOS într-un comunicat.

Patriarhul a mai cerut Priștinei să înceteze încălcarea drepturilor și libertăților omului în cazul credincioșilor sârbi ortodocși care trăiesc în regiune, pe pământul strămoșilor lor, timp de cel puțin 1500 de ani.

Situația din Kosovo a escaladat brusc pe 6 decembrie, când forțele speciale ale formațiunii nerecunoscute, însoțite de patrule ale Misiunii Uniunii Europene în Kosovo, au început să pună mâna pe sediul comisiilor electorale din nordul Kosovo și Metohija. 

Populația sârbă i-a respins pe kosovarii, care au fugit peste râul Ibar. 

Pe 8 decembrie, aproximativ 350 de ofițeri de poliție din Kosovo au pătruns în nordul provinciei, populat de sârbi, cu vehicule blindate și au blocat partea de nord a orașului Mitrovica. 

Pe 10 decembrie, poliția kosovară din Kosovska Mitrovica l-a arestat pe fostul polițist sârb Dejan Pantic sub acuzații false. Ca răspuns, populația sârbă a mers la proteste în masă și a blocat drumurile în mai multe așezări cu baricade. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite