Primul interviu al lui Sarkozy după ce a fost pus sub acuzare: „A existat o dorinţă ca eu să fiu umilit. Sunt şocat de ce s-a întâmplat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolas Sarkozy FOTO Captură Europe 1 şi TF1
Nicolas Sarkozy FOTO Captură Europe 1 şi TF1

Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, pus sub acuzare pentru trafic de influenţă şi corupţie, a oferit miercuri seară un interviu posturilor franceze Europe 1 şi TF1 în care a calificat drept „groteşti” acuzaţiile care i se aduc, menţionând totodată că este victima unei răzbunări politice.

„Vreau să le comunic tuturor celor care se ne ascultă şi ne privesc: Nu le-am trădat niciodată încrederea şi nu am comis niciodată vreo faptă împotriva statului de drept sau împotriva legilor Republicii”, a declarat Nicolas Sarkozy încă din debutul interviului, vizibil afectat de situaţia sa din ultimele zile.

Fostul lider de la Palatul Élysée a acuzat că reţinerea sa pentru mai bine de 15 ore nu reprezintă nimic altceva decât o dorinţă prin care anumite persoane vor să-l umilească public. Sarkozy a denunţat totodată şi o „exploatare politică” a sistemului juridic din Franţa.

„M-au reţinut 15 ore. A existat aşadar o dorinţă de a mă umili prin convocarea mea sub statutul de reţinut. Nu exista posibilitatea să mă convoace simplu, pentru a răspunde la întrebările judecătorilor? Era nevoie de o întâlnire la ora 2.00 dimineaţa cu cele două doamne care m-au convocat?”, a mai spus fostul preşedinte al Franţei.

Nicolas Sarkozy a insistat că în pofida acuzaţiilor care i se aduc este nevinovat, iar dacă se va demonstra de o instanţă că a greşit, atunci îşi va asuma întreaga responsabilitate.

„Unde este traficul de influenţă? Unde este corupţia? Sunt şocat de ce s-a întâmplat. Nu voi cere niciodată privilegii. Dacă am comis greşeli, atunci îmi voi asuma toate consecinţele. Nu sunt un om care să fugă de responsabilităţi”, a mai declarat Sarkozy pentru posturile Europe 1 şi TF1.

De asemenea, fostul lider de la Palatul Élysée a pus la îndoială imparţialitatea unuia dintre judecatorii care l-au pus sub acuzare, pe motiv că face parte din Sindicatul Magistraturii (SM).

„Nu ştiu dacă este normal că ei au ales un magistrat care aparţine SM, a cărui obsesie este doar să distrugă persoana pusă sub acuzare”, a mai spus Nicolas Sarkozy.

În cadrul interviului nu au lipsit nici mesajele politice ale fostului şef de stat, acestea fiind adresate în special celor care au spus în ultimele zile că Nicolas Sarkozy nu mai are nicio şansă să candideze la alegerile prezidenţiale.

„În momentul în care este vorba de ţara ta, ai mai degrabă resposabilităţi, nu drepturi. Mă uit cu multă îngrijorare la situaţia în care se află Franţa acum şi sunt cât se poate de conştient de grijile cetăţenilor francezi”, a mai adăugat fostul preşedinte.

Interviul lui Nicolas Sarkozy de miercuri seara, oferit posturilor franceze Europe 1 şi TF1, este primul al liderului francez după aproape doi ani. În cadrul acestuia, fostul lider de la Palatul Élysée a mai spus că va anunţa în luna august dacă va mai candida la alegerile prezidenţiale programate pentru 2017.

Nicolas Sarkozy a fost pus, marţi seară, sub acuzare, pentru corupţie activă, în dosarul în care este anchetat de trafic de influenţă. Mai exact, procurorii Brigăzii Anticorupţie îl acuză pe fostul şef de stat francez că ar fi încercat să obţină de la un magistrat informaţii despre o investigaţie care îl viza. Pe numele lui Sarkozy figurează o anchetă cu privire la mai multe donaţii ilegale pentru campania sa prezidenţială, donaţii făcute de persoane publice importante, printre care şi fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

Nicolas Sarkozy sur TF1 et Europe 1 : l’entretien exclusif en intégralité sur WAT.tv


Citeşte şi:

Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare pentru corupţie activă şi trafic de influenţă. Culisele arestării

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost pus, marţi seară, sub acuzare, pentru corupţie activă, după ce a fost audiat mai bine de 15 ore, în dosarul în care este anchetat pentru trafic de influenţă. De asemenea, aceeaşi măsură a fost luată şi pentru avocatul fostului lider francez, Thierry Herzog, relatează BBC.

Nicolas Sarkozy, eliberat după circa 15 ore, denunţă „instrumentalizarea politică a justiţiei”

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, pus sub acuzare pentru corupţie, denunţă "instrumentalizarea politică a unei părţi a justiţiei", conform unui interviu pe care l-a acordat posturilor Europe 1 şi TF1 după ce a fost reţinut circa 15 ore.

Nikolas Sarkozy, terminat politic

După 18 ore de la reţinerea sa şi 15 ore de interogatoriu, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare, în noaptea de marţi spre miercuri, pentru corupţie activă, trafic de influenţă şi tăinuire a încălcării secretului profesional. Fostul lider de la Elysee va fi cercetat în stare de liberate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite