Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare pentru corupţie activă şi trafic de influenţă. Culisele arestării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost pus, marţi seară, sub acuzare, pentru corupţie activă, după ce a fost audiat mai bine de 15 ore, în dosarul în care este anchetat pentru trafic de influenţă. De asemenea, aceeaşi măsură a fost luată şi pentru avocatul fostului lider francez, Thierry Herzog, relatează BBC.

Această hotărâre vine după ce Nicolas Sarkozy a fost arestat preventiv şi audiat pentru mai bine de 15 ore, nişte măsuri fără precedent pentru un fost lider francez.

Nicolas Sarkozy a fost audiat încă de marţi dimineaţă de procurorii Brigăzii Anticorupţie în legătură cu acuzaţiile potrivit cărora fostul şef de stat ar fi încercat să obţină de la un magistrat informaţii despre o investigaţie care îl viza. În schimbul acestor date, Sarkozy i-ar fi promis judecătorului o funcţie importantă în Monaco.

Tot marţi seară şi avocatul lui Nicolas Sarkozy, Thierry Herzog, precum şi un înalt magistrat al Curţii de Casaţie, Gilbert Azibert, au fost acuzaţi la rândul lor de trafic de influenţă şi corupţie.

„Cei trei inculpaţi au fost puşi sub acuzare. Nicolas Sarkozy este vizat de capetele de acuzare de corupţie activă, încălcarea secretului profesional şi trafic de influenţă activ. Totodată, Gerard Azibert a fost pus sub acuzare pentru încălcarea secretului profesional, trafic de influenţă pasiv şi corupţie pasivă, iar Thierry Herzog - pentru încălcarea secretului profesional, corupţie activă şi trafic de influenţă activ”, a precizat Parchetul francez într-un comunicat.

„Herzog a fost pus sub acuzare pentru fapte pe care le cunoaşteţi şi pe care noi le contestăm. Acuzaţiile nu au nicio probă materială. Herzog este liber şi este încă avocatul lui Sarkozy”, a declarat Paul-Albert Iweins, avocatul lui Thierry Herzog.

Culisele arestării lui Sarkozy

Nicolas Sarkozy, în vârstă de 59 de ani, fost preşedinte al Franţei în perioada 2007-2012, a fost adus ier dimineaţă, la sediul Direcţiei Centrale a Poliţiei Judiciare (DCPJ) din Nanterre, la periferia de vest a Parisului, la bordul unei maşini negre cu geamuri fumurii şi abia şi-a croit drum printre cameramanii care voiau să nu rateze evenimentul. Fostul şef al statului francez fusese chemat la audieri într-un dosar mai vechi privind finanţarea ilegală a campaniei electorale a partidului său, Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), dar s-a trezit arestat preventiv într-o anchetă de trafic de influenţă, o măsură dispusă pentru prima dată împotriva unui fost preşedinte, în timpul celei de-a V-a Republici franceze.

Avocatul lui Nicolas Sarkozy, Thierry Herzog, se afla în arest preventiv încă de luni, la fel ca şi doi magistraţi de rang înalt – Gilbert Azibert şi Patrick Sassoust. Anchetatorii vor confrunta versiunile celor patru arestaţi pentru a stabili dacă fostul preşedinte de dreapta a acţionat în vederea obţinerii unor informaţii de la magistratul Gilbert Azibert despre o decizie a justiţiei care-l viza, în schimbul promisiunii unui post „de prestigiu“ la Monaco. Potrivit legislaţiei franceze, un suspect poate fi reţinut pentru a fi interogat timp de 24 de ore, iar măsura poate fi prelungită cu încă 24 de ore. La finalul acestei măsuri coercitive, Sarkozy poate să fie eliberat, fără să fie angajate proceduri judiciare împotriva sa, sau poate să fie prezentat în faţa unui judecător de instrucţie care îl poate inculpa. 

Primul preşedinte în funcţie, pus sub ascultare 

Dosarul acesta a apărut în primăvara lui 2013. Mai mulţi apropiaţi ai lui Nicolas Sarkozy au fost plasaţi sub ascultare în cadrul anchetei asupra acuzaţiilor de finanţare din Libia, de către fostul dictator Muammar Gaddafi, a campaniei pentru alegerile prezidenţiale, în urma cărora Sarkozy a devenit preşedinte.

Unul dintre ei, Michel Gaudin, un fost şef al Poliţiei Naţionale franceze şi un fost prefect al poliţiei din Paris, a purtat mai multe conversaţii, interceptate de către anchetatori. El pare că vrea, însă fără rezultat, să se informeze despre ancheta libiană de la şeful Serviciului de Informaţii Interne, Patrick Calvar. Judecătorii au decis, atunci, – o hotărâre fără precedent în Franţa – să-l plaseze şi pe fostul preşedinte al Republicii sub ascultare, şi anume pe telefonul pe care acesta îl utiliza, sub o identitate falsă – „Paul Bismuth“ – pentru a discuta cu avocatul său, Thierry Herzog. Discuţiile între cei doi pot sugera că au încercat să obţină informaţii de la Gilbert Azibert despre o decizie crucială în alt caz, fără legătură cu dosarul libian, şi anume dosarul Liliane Bettencourt. 

Nicolas Sarkozy a beneficiat de neînceperea acţiunii judiciare în acest caz de presupus abuz asupra slăbiciunii miliardarei franceze, în detrimentul acesteia. Conţinutul discuţiilor lui Sarkozy cu avocatul său vizau agendele fostului preşedinte, confiscate în cazul Bettencourt. Justiţia a optat să păstreze aceste documente, potenţial utile în alte anchete.

Criză în UMP

Ştirea reţinerii fostului preşedinte francez a fost o adevărată bombă mediatică în Franţa şi în  străinătate, fiind o premieră judiciară absolută în Hexagon, unde foştii preşedinţi au totuşi un statut special: ei devin automat membri ai Consiliului Constituţional. Aliaţii de centru-dreapta ai fostului preşedinte susţin că acesta este anchetat din motive politice, mai ales că măsura judiciară de arest preventiv a fost dispusă în contextul unor zvonuri tot mai insistente potrivit cărora Nicolas Sarkozy ar urma să revină pe scena politică pentru a prelua, la toamnă, conducerea UMP, afectat de o criză fără precedent după scorul slab la alegerile europarlamentare şi de un scandal implicând facturi false.

Şase dosare stânjenitoare

Sarkozy e citat în şase dosare care-i pot bloca revenirea în politică. Cele mai grave sunt acuzaţiile de finanţare de către Libia a campaniei prezidenţiale din 2007.

1 AFACEREA BYGMALION

Judecători specializaţi în domeniul financiar anchetează de la 27 iunie deturnări de fonduri în cursul campaniei prezidenţiale a lui Nicolas Sarkozy din 2012. Cheltuielile care depăşesc plafonul legal autorizat ar fi fost imputate de către firma Bygmalion partidului UMP al fostului preşedinte, şi nu conturilor de campanie ale acestuia.

2 FINANŢAREA DIN LIBIA

Judecătorii francezi anchetează de la începutul lui aprilie 2013 acuzaţii privind o finanţare a campaniei prezidenţiale din 2007 a lui Sarkozy de către regimul fostului dictator libian Muammar Gaddafi. Unii dintre foştii demnitari libieni au invocat această finanţare, fără să furnizeze elemente de probă, alţii au negat că un astfel de transfer de fonduri ar fi avut loc.

3 TRAFIC DE INFLUENŢĂ

Într-o anchetă asupra dosarului libian, o conversaţie telefonică purtată de către Sarkozy şi avocatul său a determinat justiţia să lanseze o anchetă, pe 26 februarie, pentru trafic de influenţă şi încălcarea secretului instrucţiei. Sarkozy este suspectat că a încercat să obţină informaţii despre o procedură care-l viza, de la un magistrat de rang înalt, în schimbul promisiunii unei intervenţii pentru un post „de prestigiu“ la Monaco. Fostul şef al statului francez a fost reţinut preventiv în acest caz marţi, iar avocatul său a fost reţinut încă de luni, la fel ca şi doi magistraţi de rang înalt.

4 ARBITRAJ FAVORABIL LUI TAPIE

Acest arbitraj a condus la o sentinţă prin care Bernard Tapie a primit suma de 403 milioane de euro, în iulie 2008, în cadrul soluţionării unui litigiu cu Banca Crédit Lyonnais privind revânzarea firmei Addidas. Magistraţii suspectează că este vorba despre un „simulacru de arbitraj“ în vederea favorizării omului de afaceri, cu o undă verde din partea Executivului. Cinci persoane au fost inculpate pentru „escrocherie în grup organizat“, inclusiv Bernard Tapie, unul dintre judecătorii arbitru şi fostul director de Cabinet de la Ministerul Economiei. 

5 SONDAJELE DE LA PALATUL ÉLYSÉE

Un judecător anchetează natura contractelor încheiate – fără licitaţie – între Palatul Élysée şi nouă institute de sondare a opiniei publice, în mandatul de cinci ani al lui Nicolas Sarkozy (2007-2013), prin societatea Publifact aparţinând unui consilier al preşedintelui, Patrick Buisson. 

6 MITINGUL DE LA TOULON

O anchetă pentru deturnare de fonduri publice a fost deschisă în octombre 2013 de către Parchetul din Paris asupra finanţării unui miting al lui Nicolas Sarkozy la Toulon (sud), la sfârşitul lui 2011. Acest miting nu a fost înscris la capitolul de cheltuieli din campanie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite