Primele concluzii ale experților ucraineni după ce au analizat fragmentele rachetelor Zircon doborâte deasupra Kievului FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful laboratorului Institutului de Cercetare Științifică și Expertiză Criminalistică, Andrii Kulcițki, a vorbit despre primele observații ale cercetătorilor în urma analizei fragmentelor de rachete Zircon lansate asupra Kievului și doborâte de antiaeriana ucraineană la 25 martie, relatează presa ucraineană.

Rachetă anti-navă Zircon FOTO PROFIMEDIA
Rachetă anti-navă Zircon FOTO PROFIMEDIA

Acesta a declarat radiodifuzorului public Suspilne că rachetele Zircon cu care Rusia a atacat Kievul în două rânduri, pe 25 martie, respectiv 7 februarie nu au o performanță corespunzătoare pentru misiunea de luptă de îndeplinit.

„Această rachetă nu își îndeplinește misiunea de luptă. Totul este supraestimat, toate caracteristicile de «super» sau «hiper» - toate acestea sunt doar cuvinte: în realitate, racheta este încă departe de a fi gata de luptă. Zboară în direcția greșită și nu își îndeplinește misiunea pentru care a fost concepută”, a explicat el.

Expertul ucrainean a precizat că focosul rachetei Zircon examinate are circa 150 kg, mai puțin decât caracteristicile vehiculate (între 300 și 400 kg), și nu conține mai mult de 40 de kilograme de explozibil.

„Încă efectuăm expertize pentru a determina ce fel de substanță se află acolo. Dar focosul este mic: nu se poate compara cu focoasele unor rachete precum Kh-101 și Kh-22", a spus el.

Cele două rachete, doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană deasupra Kievului la 25 martie, erau probabil rachete ZM22 Zircon, a relatat Defense Express, citând surse, și publicând imagini cu resturile rachetei.

image

Un document al serviciilor de informații obținut de Defense Express a arătat că experții au ajuns la concluzia că Rusia a dezvoltat într-adevăr un motor hipersonic ramjet pentru modelul Zircon. Spre deosebire de racheta balistică lansată din aer Kh-47 Kinjal, Zirconul menține viteze hipersonice, zburând la o viteză constantă de până la 5,5 Mach.

Este a doua utilizare cunoscută a acestei rachete, după tentativa nereușită de a ataca Kievul pe 7 februarie, au precizat jurnaliștii publicației citate.

Însemnele vizibile pe racheta doborâtă luni arată că aceasta a fost produsă în anul 2022. Potrivit imaginilor cu fragmentele rachetei, focosul nu pare să fi detonat la impactul cu solul. Rusia a anunțat finalizarea testelor rachetei Zircon în iunie 2022, preşedintele rus Vladimir Putin susținând că racheta atinge viteze  de circa 1.000 de kilometri și că nu are egal.

Experții ucraineni cred că pentru a atinge o rază de acțiune de 1.000 km greutatea focosului a trebuit să fie redusă față de cea estimată inițial. Această teorie ar putea explica creșterea neobișnuită a razei de acțiune a rachetei 3M22 Zircon de-a lungul timpului - de la 400 km la 600 km și, cel mai recent, la aproximativ 1000 km, potrivit bulgarianmilitary.com.

image

Experții militari au sugerat că o astfel de viteză hipersonică ar putea însemna reducerea considerabilă a timpului de răspuns al apărării aeriene și capacitatea de a viza ținte fortificate, situate în adâncimea teritoriului ucrainean.

Explozii au zguduit Kievul pe 25 martie, aproape simultan cu anunțul de alertă aeriană.

Apărarea aeriană ucraineană a distrus două rachete balistice deasupra Kievului, lansate de Rusia din Crimeea, a declarat comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, fără a identifica tipul.

10 persoane au fost rănite, dintre care două spitalizate, după ce resturi de rachetă au lovit Academia de Arte Boiciuk din cartierul Pecerski.

Fragmente de rachete au fost găsite într-o centură forestieră din districtul Holosiivski.

Două case particulare au fost avariate în districtul Solomianski.

Fragmente au căzut în apropierea unei clădiri private din districtul Darnitski, spărgând gemurile și incendiind o clădire nerezidențială.

Rușii au stocat rachete Zircon în Crimeea și  cu siguranță își vor continua atacurile, în special împotriva Kievului, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Sudice, Natalia Humeniuk, într-un comentariu cu privire la tacticile rusești.

„Trebuie să înțelegem că inamicul are zeci de astfel de rachete depozitate într-un centru militar, de exemplu, în Crimeea. Terorismul ocazional țintit poate avea loc în viitor, capitala fiind o țintă prioritară", a subliniat Humeniuk.

Folosirea rachetelor Zircon ar putea indica deficit de rachete

Desfășurarea rachetelor hipersonice Zircon ar putea indica un deficit în ceea ce privește alte varietăți de rachete, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Ilia Ievlaș, la Radio Svoboda.

„Acest tip de rachetă este anti-navă și este folosit doar în anumite cazuri, utilizând diverse sisteme de lansare precum Bastion sau Bal", a spus el.

Dacă rușii ar avea suficiente rachete de alte tipuri precum Kalibr sau Iskander, le-ar folosi, a spus Ievlaș.

„Zircon este o rachetă destul de complexă, scumpă și puternică", a subliniat el.

Pe de altă parte „ar putea sluji drept experiment pentru a testa sistemul nostru de apărare aeriană, pentru a vedea ce este protejat și cum, pentru a-și planifica mai bine viitoarele atacuri aeriene”, a explicat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite