Prima navă civilă care sfidează blocada rusă în Marea Neagră a plecat dintr-un port din regiunea Odesa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nava Resilient Africa a părăsit marţi portul Ciornomorsk din regiunea ucraineană Odesa încărcată cu 3.000 de tone de grâu, devenind astfel prima navă civilă care sfidează blocada militară impusă de Rusia în Marea Neagră la 20 iulie, informează EFE, potrivit Agerpres.

Nava Aroyat văzută în largul portului Ciornomorsk FOTO EPA-EFE
Nava Aroyat văzută în largul portului Ciornomorsk FOTO EPA-EFE

„Nava Resilient Africa, cu 3.000 de tone de grâu, a părăsit portul Ciornomorsk şi se îndreaptă spre Bosfor”, a anunțat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe contul său de pe reţeaua de socializare X (fostul Twitter).

O altă navă comercială, Aroyat, se află în portul Ciornomorsk, încărcată cu grâu, având ca destinaţie Egiptul, notează EFE.

Navele-cargo Resilient Africa şi Aroyat, ambele sub pavilionul Insulelor Palau, au intrat împreună în Marea Neagră săptămâna trecută prin Bosfor pentru a încărca aproximativ 20.000 de tone de cereale destinate unor ţări din Africa şi Asia.

Oleksandr Kubrakov a explicat sâmbătă că cele două cargoboturi sunt „primele nave civile care utilizează coridorul temporar pentru a ajunge în porturile ucrainene”. Ministrul ucrainean al Infrastructurii a precizat marţi pe X că acest coridor a fost „stabilit de Marina ucraineană”.

Rusia s-a retras la 17 iulie din acordul care permitea, în pofida războiului, exporturile de cereale din trei porturi din regiunea Odesa printr-un coridor maritim sigur în Marea Neagră.

La câteva zile după ce şi-a anunţat ieşirea din acord, Moscova a anunţat că va considera orice navă care intră în Marea Neagră şi se îndreaptă spre porturile ucrainene ca fiind o ţintă militară „legitimă”.

Kievul a răspuns cu o declaraţie similară şi şi-a intensificat atacurile asupra navelor militare ruseşti în Marea Neagră. Dronele şi rachetele ucrainene au lovit mai multe nave ruseşti în ultimele săptămâni, punând sub semnul întrebării capacitatea Rusiei de a domina în Marea Neagră.

Reluarea transportului maritim comercial pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene fără acordul Rusiei reprezintă o nouă provocare pentru hegemonia maritimă a Rusiei, comentează EFE.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite