Prigojin suspectează conducerea militară de la Moscova că ar putea lansa un „atac nuclear tactic” în Belgorod

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, a avertizat că regimul de la Moscova ar putea lansa „un atac nuclear tactic” în regiunea Belgorod, situată la granița cu Ucraina, unde forțele armate ale Rusiei se confruntă cu o insurgență.

Evgheni Prigojin FOTO Profimedia
Evgheni Prigojin FOTO Profimedia

Conflictul dintre Prigojin și conducerea militară de la Moscova s-a acutizat în ultimele zile, după ce oligarhul rus a denunțat o tentativă a forțelor armate ale Rusiei de a elimina o parte din mercenarii Wagner în timpul retragerii acestora din orașul Bahmut, situat în estul Ucrainei. Canale de Telegram apropiate Wagner au publicat o înregistrare video cu capturarea unui comandant rus acuzat că a minat o cale de evacuare și a ordonat deschiderea focului mânat de o „animozitate personală”.

Acum Prigojin suspectează conducerea militară de la Moscova că ar putea lansa „un atac nuclear tactic” în Belgorod pentru a ieși din impasul în care se află în această regiune din vestul Rusiei vizată de o insurgență desfășurată de două grupări rebele rusești pro-Ucraina.

„Mi-e teamă că ar putea avea niște gânduri rele, cum ar fi detonarea unei mici arme nucleare pe propriul lor teritoriu. Acesta ar putea fi motivul pentru care cedăm teritoriu în regiunea Belgorod, pentru că ne este prea frică să lovim la ei (ucraineni, n. red.), dar nu și la noi”, a declarat Prigojin într-un interviu acordat pentru canalul de Telegram Donbass Today.

„Să aruncăm (o bombă, n. red.) la ei este înfricoșător, dar putem să lovim la noi, pentru a arăta cât de bolnavi și schizofrenici suntem. Forțele ucrainene ar putea ocupa un sat mic (din Rusia, n. red.), iar acolo (Rusia, n. red.) ar putea efectua o lovitură nucleară tactică”, a continuat șeful Wagner.

„Asta dacă mai sunt funcționale, judecând după modul în care întrețin armele”, a spus Evgheni Prigojin.

Oligarhul rus, care s-a făcut cunoscut ca „Bucătarul lui Putin”, a amenințat voalat regimul de la Moscova că ar putea să-și trimită mercenarii în Belgorod dacă nu este capabilă să pună capăt insurgenței și nu-i oferă mai multă muniție: „Oferim Ministerului (Apărării, n. red.) două săptămâni pentru a ne elibera teritoriile (din regiunea Belgorod, n. red.). Dar dacă eșuează sau ne pierdem încrederea (în eforturile sale, n. red.), voi cere să ni se permită să mergem acolo. (...) Dacă nu se întâmplă acest lucru și dacă situația continuă să se înrăutățească, atunci vom merge la Belgorod. Și Belgorod nu este departe de Rubliovka (o suburbie de elită a Moscovei, n. red.), de Frunzenskaia”, unde se află sediul Ministerului rus al Apărării.

Rivalitatea dintre compania militară privată Wagner și armata rusă, care teoretic luptă de acceași parte în Ucraina, a escaladat recent până la un schimb de focuri între cele două părți și interogarea unui comandant rus acuzat că se afla în stare de ebrietate.

„PMC Wagner l-a reținut și interogat pe nimeni altul decât pe comandantul Brigăzii 72, Roman Venevitin. Wagner și Brigada 72 au împărțit poziții în Bahmut. Ei l-au reținut pe bărbat, l-au bătut, i-au rupt nasul și l-au forțat să apară într-un videoclip în care recunoaște că a tras într-o mașină a PMC Wagner din cauza „animozității personale”. Îl acuză că era beat în timp ce făcea asta și îi vorbesc ca și cum ar fi un subordonat”, scrie bloggerul Dmitri, potrivit căruia această situație denotă o stare de „demoralizare completă a forțelor armate ruse”.

Legiunea de Eliberare a Rusiei, care participă la insurgența din Belgorod alături de Corpul Voluntarilor Ruși, i-a transmis luni un mesaj video lui Prigojin în care se oferă să-i predea soldați ruși capturați la Belogorod în schimbul comandantului Roman Venevitin. Prigojin a refuzat propunerea, precizând că Venevitin a fost predat autorităților ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite