Alegerile parlamentare care au zguduit Polonia. Ce se va întâmpla în continuare?

0
Publicat:

Conform unui al doilea sondaj realizat la ieșirea de la urne în Polonia, partidul populist de dreapta Lege și Justiție, aflat la guvernare, a fost cel care s-a bucurat de cele mai multe voturi la alegerile de duminică, 15 octombrie, însă nu va avea majoritatea în Parlament, relatează BBC.

Partidele de opoziție au șanse mari să formeze noul guvern. FOTO Profimedia
Partidele de opoziție au șanse mari să formeze noul guvern. FOTO Profimedia

În cazul în care rezultatul oficial, care ar urma să fie publicat marți, va valida pronosticul celui de-al doilea sondaj realizat la ieșirea de la urne, a cărui marjă de eroare este de 2%, președintele Andrzej Duda trebuie să desemneze un nou prim-ministru pentru a forma un nou Guvern. 

De obicei, iar Duda a declarat că va proceda astfel, președintele este cel care îl selectează pe liderul celui mai mare partid, în cazul de față Lege și Justiție, pentru a forma un nou Guvern și de a obține un vot de încredere în Parlament. 

Totuși, partidul Lege și Justiție pare să nu aibă o cale evidentă de a constitui un guvern care să obțină majoritatea parlamentară, în vreme ce coaliția de opoziție formată din Coaliția Civică, A Treia Cale și Stânga pare a fi capabilă să formeze un guvern care ar urma să obțină majoritatea. 

Conform sondajului menționat mai sus, partidul de guvernământ Lege și Justiție ar urma să aibă 198 de locuri, cu mult mai puține decât cele 231 necesare pentru a obține majoritatea. De asemenea, împreună cu posibilii parteneri, partidul de extremă-dreapta Confederația, ar aduna doar 212 locuri. 

Astfel, opoziția ar putea conta pe 248 de locuri în Parlament.

Interzicerea avortului și diminuarea influenței Bisericii Catolice 

În cazul în care președintele polonez Andrzej Duda decide ca formațiunea Legea și Justiție să fie prima care să formeze un nou Guvern și eșuează, Parlamentul va avea o a doua șansă, iar majoritatea ar putea fi obținută doar de coaliția de opoziție. 

Pe de altă parte, Duda poate să nu ofere această șansă partidului Lege și Justiție, ținând cont de calculele parlamentare. 

În cazul în care cea de-a doua încercare de a forma un Guvern eșuează, atunci Duda este nevoit să aleagă un alt candidat pentru funcția de premier, iar dacă acest lucru eșuează, poate convoca noi alegeri. Acest lucru ar însemna ca Polonia să rămână fără Guvern până în luna decembrie. 

Coaliția de opoziție, dacă este numită și validată în cadrul unui vot de încredere, nu va avea parte de vremuri ușoare. Aceasta este foarte diversificată din punct de vedere politic, de la conservatori din asociația centristă „A treia cale” până la unii deputați de stânga din cadrul formațiunii „Stânga”. 

Spre exemplu, atât „Platforma Civică”, cât și „Stânga” sunt în favoarea liberalizării normelor referitoare la avort. Partidele „Platforma Civică” și „Stânga” au militat pentru ca femeile să poată opta pentru întreruperea sarcinii până la 12 săptămâni. 

„A treia cale” preferă o abordare ceva mai conservatoare, susținând că vrea să abroge o hotărâre judecătorească din anul 2020 privind interzicerea avortului în cazurile de malformații grave ale fătului, însă pentru alte schimbări ale legii ar urma să fie organizat un referendum. 

„Stânga” intenționează să reducă în mod semnificativ influența Bisericii Catolice asupra instituțiilor de stat, fapt cu care cei de la „A treia cale” s-ar putea să nu fie de acord. 

Ce obstacole ar putea întâmpina coaliția

Blocul de opoziție a promis că va restabili independența sistemului judiciar și a presei publice. 

În opinia Comisiei Europene și a mai multor organisme internaționale, reformele au afectat independența sistemului judiciar și pluralismul mass-mediei. Ca urmare, sub conducerea formațiunii „Lege și Justiție”, mass-media de stat a fost transformată în mass-media de partid. 

Însă, o asemenea schimbare ar putea întâmpina opoziția a doi actori importanți - președintele Andrzej Duda și instanța supremă a Poloniei, Tribunalul Constituțional, care este în prezent controlată de judecători simpatizanți ai partidului „Lege și Justiție”. 

Ambii au posibilitatea de a se opune prin veto legilor propuse de un Guvern de opoziție. 

Opoziția nu ar dispune de majoritatea de trei cincimi în Parlament, necesară pentru a anula un veto prezidențial, astfel încât președintele Duda le-ar putea face viața grea. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite