Alegeri în Polonia. Este oficial: alianța de trei partide de opoziție a obținut majoritatea

0
Publicat:

Alianţa de trei partide de opoziţie din Polonia a câştigat suficient sprijin la alegerile de duminică pentru o majoritate parlamentară, conform rezultatelor oficiale, deschizând calea pentru o posibilă schimbare a peisajului politic după opt ani sub conducerea partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), relatează DPA.

Numărătoarea voturilor s-a încheiat FOTO Profimedia
Numărătoarea voturilor s-a încheiat FOTO Profimedia

Rezultatul final al alegerilor, anunţat marţi la Varşovia, a confirmat că formaţiunea PiS a premierului Mateusz Morawiecki s-a plasat pe prima poziţie, cu 35,38% din voturi, în timp ce Coaliţia Civică (KO), liberală şi de opoziţie, a fostului premier Donald Tusk, a ieşit pe locul al doilea, cu 30,7%, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, coaliţia lui Tusk are calea mai uşoară de a forma un guvern, intrând în coaliţie cu formaţiunea creştin-conservatoare A Treia Cale, care a obţinut 14,4%, şi cu partidul Stânga, cu 8,61%. Această alianţă ar deţine 248 de locuri în parlamentul de 460 de membri.

Morawiecki ar putea, de asemenea, să încerce să formeze o coaliţie, dar singurul său partener realist este partidul Confederaţia (de extremă dreapta), al cărui număr mic de locuri nu ar fi suficient pentru a ajuta la crearea unei majorităţi de guvernare.

Rezultatul general ar putea semnala un punct de cotitură în politica externă poloneză şi ar putea anunţa un curs mai proeuropean, precum şi o poziţie mai conciliantă faţă de vecina Poloniei, Germania.

PiS a fost în dispută constantă cu Bruxellesul şi a înfuriat Berlinul cu cereri de reparaţii pentru daunele cauzate de ocupaţia nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite