Premierul ungar Orban, goarna lui Putin: alimentarea cu gaze naturale a Ungariei este „blocată“ de România şi Croaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul ungar Viktor Orban l-a primit cu onoruri militare pe omologul său turc Ahmet Davutoglu
Premierul ungar Viktor Orban l-a primit cu onoruri militare pe omologul său turc Ahmet Davutoglu

Premierul ungar Viktor Orban a cerut marţi, în timpul unei vizite a omologului său turc Ahmet Davutoglu la Budapesta, intensificarea eforturilor pentru asigurarea transportului gazelor naturale ruseşti prin Turcia către Europa Centrală, el afirmând totodată că aprovizionarea Ungariei cu gaze naturale este blocată practic de România şi Croaţia prin nerealizarea conductelor de interconectare.

"Ungaria este practic blocată. Rusia a decis să transporte gazul prin Turcia", a afirmat Orban, subliniind că, în aceste condiţii, Ungaria nu are alte opţiuni decât să folosească gazoductul pe care Rusia intenţionează să-l construiască prin Turcia.

„Trebuie să acţionăm pentru a aduce gazul din Turcia via Serbia către Europa Centrală şi Ungaria“, a declarat Orban la conferinţa de presă comună cu premierul Davutoglu. El a precizat că obiectivul acestor eforturi este „asigurarea aprovizionării cu gaze a Ungariei după anii 2019-2020“, amintind de abandonarea proiectului South Stream, care impune găsirea unor rute alternative de aprovizionare cu gaze ruseşti — evitând teritoriul Ucrainei—, varianta sugerată de Rusia fiind un gazoduct care să treacă prin Turcia.

Orban a precizat că această soluţie ar asigura necesarul de gaz al Ungariei după 2019-2020, în condiţiile în care Rusia a abandonat construirea gazoductului South Stream şi a anunţat că va renunţa la transportarea gazelor naturale prin conductele aflate pe teritoriul Ucrainei penste câţiva ani.

La rândul său, premierul Davutoglu a declarat la aceeaşi conferinţa de presă că Turcia este pregătită să ofere tot sprijinul pentru asigurarea aprovizionării cu energie a Ungariei şi Europei Centrale şi că este deschisă ideii de a coopera cu ţările din această regiune pentru construirea unei conducte prin care să primească gazele importate din Rusia.

În luna decembrie a anului trecut, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat că Rusia abandonează proiectul South Stream, care presupunea transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, ocolind Ucraina către ţările din sudul şi centrul Europei.

Ulterior, în urma unor negocieri cu oficiali din Turcia, Rusia a decis că se va orienta spre livrarea de gaz către Turcia, prin intermediul unei alte conducte care traversează Marea Neagră.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite