Criminalii care au îngrozit Botoşaniul : ”Monstrul” cu dublă personalitate de la Hăneşti şi tânărul care şi-a decimat familia din cauza convingerilor religioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Lazăr a fost unul dintre criminalii care au îngrozit România FOTO newspad.ro
Ion Lazăr a fost unul dintre criminalii care au îngrozit România FOTO newspad.ro

În ultimii 25 de ani, Botoşaniul a fost zguduit de crime atroce, comise de oameni care au acţionat, conform anchetatorilor cu un sadism greu de imaginat. În galeria celor mai atroce criminali din ultimii 25 de ani Botoşaniului se află un bărbat care şi-a decimat familia cu un ciocan, dar şi un altul care a mutilat un copil de numai doi ani din gelozie.

Botoşănenii nu pot uita nici astăzi figurile şi faptele celor mai feroce criminali de după 1990. În ultimii 25 de ani, au avut loc la Botoşani  crime atât de atroce, încât cu siguranţă constituie deja o pagină importantă în istoria neagră a criminalităţii în România. 

În judeţul Botoşani au apărut după 1990, oamenii care au ucis într-un mod atât de brutal şi persoane atât de lipsite de apărate, încât i-au făcut să se înfioare până şi pe anchetatorii. Unii dintre aceştia au pus în mişcare sute de specialişti pentru a le putea dovedi crimele, alunecând de la lucuditate la alienare, dovedind chiar personalităţi multiple. 

Cadavre ciopârţite şi aruncate pe câmp

Seria crimelor care au zguduit opinia publică în ultimii 25 de ani, a fost deschisă în 1990, de un dublu asasinat. Un botoşănean, gheorghe Ghiorghiţă a fost condamnat după ce magistraţii l-au găsit vinovat de asasinarea cu sânge rece a două surori. Mai precis, conform rechizitoriului din aceea perioadă, criminalul a intrat în casă peste două surori din Broscăuţi, Elena şi Stratica Muraru, le-a ciopârţit cu un cuţit, iar apoi a dat foc la casă ca să-şi piardă urma. Anchetatorii au găsit la acel moment doar două cadavre carbonizate. 

Criminalul a fost depistat abia după 5 ani de cercetări. În 1996, judeţul se umplea la propriu cu resturi ciopârţite de cadavre. Bucăţi din trupurile a doi bărbaţi au fost găsite aruncate pe la marginea localităţilor Unţeni şi Botoşani. După luni de investigaţii, anchetatorii şi-au dat seama că făptaşii erau defapt femei. Mai precis soţiile bărbaţilor omorâţi cu bestialitate şi tranşaţi, le-au luat viaţa soţiilor după ce au fost maltrate în căsnicie. Elena Străchinaru de 38 de ani şi Felicia Solzaru de 58 de ani, şi-au omorât soţii fără să se cunoască la doar câteva zile diferenţă în localităţi diferite.

”Monstrul„ din Hăneşti

Cel puţi aşa a fost poreclit în mass-media botoşăneană, Ioan lazăr, considerat de procurorii botoşăneni unul dintre cei mai feroce criminalii din ultimii 25 de ani de la Botoşani.Mai precis bărbatul, din Hăneşti, o localitate situată la doar câţiva kilometri de oraşul Săveni, a pus în mişcare sute de specialişti pentru a-i dovedi o crimă comisă în 2006, pe când Lazăr avea 41 de ani. Ceea ce a şocat, inclusiv pe anchetatori, a fost victima lui Lazăr, un băieţel de numai 2 ani. Portrivit procurorilor care au anchetat cazul, Lazăr a răpit copilul de doi ani al concubinei sale din răzbunare. 

Femeia ar fi dorit să se despartă de el şi să se împrace cu fostul concubin, tatăl de drept al micuţului de doi ani. Lazăr, spun achetatorii ar fi răpit copilul, l-ar fi băgat într-un subsol, unde l-ar fi asfixiat cu o pernă. După ce l-a ucis, bărbatul l-ar fi ciopârţit cu o cruzime fără margini. Mai precis cadavrul micuţului a fost găsit într-o fântână, cu picioarele şi mâinile tăiate, fără organe genitale şi cu ochii scoşi. În timpul investigaţiilor lazăr a mai fost descoperit cu o fată. Întreţinuse relaţii sexuale cu o fată de 13 ani. 

Lazăr şi-a negat fapta, fiind nevoie de sute de specialişti să o dovedească. Diferenţa au făcut-o testele ADN care l-au legat pe Lază de crimă, fiind descoperite urme pe mănuşile folosite de criminal pentru a-l diseca pe copil. ” Afost unul dintre cele mai dificile cazuri, pentru că la început nu am avut nicio informaţie. Ce ne-a ajutat cel mai mult au fost probele ştiinţifice cu ajutorul cărora am reuşit să probăm acuzaţiile”, a precizat procurorul botoşănean Aurel Simion, în anul 2007. Totodată procurorii spun că în urma expertizelor psihiatrice a reieşit că Ion Lazăr,  ar fi avut  dublă personalitate, o latură blândă şi una criminală. Lazăr a susţinut mereu că este nevinovat, iar abia în 2009, al trei ani după crimă, acesta a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie la 25 de ani de închisoare.

Familie decimată

O altă crimă care a îngrozit populaţia municipiului Botoşani, a fost cea săvârşită de un tânăr de 27 de ani, Săndel Lapteacru în anul 2002. Acesta şi-a măcelărit cu un ciocan întreaga familie. Mai precis anchetatorii au stabilit că acesta în noaptea dintre 21 spre 22 septembrie 2002, înarmat cu un ciocan şi-a omorât surorile de 18 şi 20 de ani, pe mama acestuia dar şi pe fratele mai mic în vârstă de 17 ani. Conform anchetatorilor, după omor, tânărul a abandonat cadavrele şi a bătut câteva zile crâşmele. S-ar fi întors să doarmă lângă cadavre. 

”Dupã zece zile vecinii ne-au sesizat că din apartamentul familiei Lapteacru vine un miros puternic de hoit. În prezenţa vecinilor s-a procedat la deschiderea uşii locuinţei”, preciza comisarul Gabriel Mihăiescu pentru Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi. După ce a fost prins, Lapteacru şi-a recunoscut cu seninătate crima. ” Ceea ce a fost şocant a fost atitudinea lui în timpul anchetei. De la început a avut o atitudine foarte sinceră, dar de indiferenţă şi rece. Pe undeva părea că este o mândrie ceea ce a făcut el”, adăuga comisarul Mihăescu, pentru aceeaşi publicaţie. 

Dealtfel anchetatorii spun că Lapteacru şi-ar fi omorât familia din motive religioase. Mama, surorile şi fratele acestuia ar fi făcut parte dintr-o sectă religioasă şi îi interziceau să se uite la televizor sau să asculte la radio. Şi el ar fi făcut parte din aceeaşi grupare religioasă, dar a fost exclus după ce a fost condamnat pentru furt. Crima ar fi fost o răzbunare. A primit 25 de ani de închisoare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Criminalul care a îngrozit Oradea. Italianul Aldizio Zappa şi-a executat în stil mafiot, în plină stradă, partenerul de afaceri

Cum au acţionat cei mai sângeroşi criminali din istoria judeţului Dâmboviţa: evadări ca în filme, iubiri pasionale sau celebrităţi reduse la tăcere

Istoria roşie a criminalilor din Iaşi. De la "măcelarul" care-şi ascundea victimele sub duşumea până la şoferul de autobuz care a ucis 24 de ţigani din răzbunare

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite