Premierul turc: „Israelul e un stat terorist”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erdogan critică şi ţările vestice fiindcă n-au făcut nimic să oprească bombardamentele din Fâşia Gaza FOTO Reuters
Erdogan critică şi ţările vestice fiindcă n-au făcut nimic să oprească bombardamentele din Fâşia Gaza FOTO Reuters

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a catalogat luni Israelul drept „un stat terorist” şi a chemat Consiliul de Securitate al ONU la „o acţiune sinceră” care să pună capăt raidurilor aeriene din Fâşia Gaza.

„Aceia care asociază islamul cu terorismul închid ochii în faţa uciderii în masă a musulmanilor, îşi întorc capetele de la masacrarea copiilor în Gaza”, a declarat Erdogan în timpul unei conferinţe a Consiliului Islamic Eurasiatic, desfăşurată la Istanbul. "Din acest motiv, eu spun că Israelul este un stat terorist, iar acţiunile sale sunt acţiuni teroriste", a continuat Erdogan.

De asemenea, şeful guvernului turc a criticat marile puteri pentru că au susţinut bombardamentele din Fâşia Gaza, în urma cărora, în mai puţin de o săptămână, au murit aproape 90 de palestinieni. Erdogan s-a arătat extrem de deranjat că puterile vestice n-au reuşit să facă un efort comun pentru a opri vărsarea de sânge din Siria.

Erdogan tocmai s-a întors din Egipt, acolo unde a discutat cu preşedintele Mohamed Morsi despre un armistiţiu în Fâşia Gaza.

Premierul turc a criticat şi ONU, care a cerut Israelului şi Hamasului să coopereze cu Egiptul pentru a ajunge la un armistiţiu. „Am fost întrebat cât de multă încredere am în ONU. N-am încredere”, a mai spus Erdogan.

Relaţiile dintre Turcia şi Israel, odată foarte buni aliaţi, au atins nou punct critic, după ce acestea sunt tot mai tensionate de când, în 2009, Erdogan l-a mustrat pe preşedintele israelian Shimon Peres pentru invazia statului evreu în Fâşia Gaza, controlată de Hamas. De atunci, relaţiile bilaterale s-au deteriorat, iar premierul turc a susţinut mereu palestinienii şi iniţiativa lor de a crea un stat. Atmosfera dintre cele două state a devenit şi mai tensionate după ce, în mai 2010, un comando israelian a ucis nouă cetăţeni turci care încercau să spargă blocada asupra Gazei, la bordul unui feribot cu ajutoare umanitare.

Ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu urmează să se deplaseze marţi în Fâşia Gaza împreună cu un grup de omologi din ţări ale Ligii Arabe.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite