Premierul spaniol Mariano Rajoy va compărea în faţa Parlamentului pentru a da socoteală privind dubla contabilitate a partidului său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat luni, după întâlnirea cu prim-ministrul Victor Ponta, că la sfârşitul lunii sau, cel târziu, la începutul lunii viitoare se va prezenta în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la scandalul dublei contabilităţi a Partidului Popular, formaţiune aflată la guvernare.

La întrebarea unui jurnaist român, aflat la Madrid pentru conferinţa de presă comună a celor doi oficiali, Rajoy a afirmat că va merge în Camera Deputaţilor ca să discute despre cazul Barcenas, care a scandalizat opinia publică.

„Mi se pare că urmăriţi cu atenţie politica spaniolă, aşa că ştiţi că apar în mod frecvent în faţa Parlamentului şi răspund de obicei la întrebările de orice fel care mi se adresează”, a declarat Rajoy, notează cotidianul spaniol „La Vanguardia”.

Rajoy a afirmat că a discutat deja cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Jesus Posada, pentru a compărea în faţa aleşilor „în ultima parte a acestei luni sau la început de august, pentru a vorbi despre situaţia economică a ţării, situaţia Spaniei din punct de vedere politic şi despre ce m-aţi întrebat dumneavoastră (n.r. - referindu-se la jurnalistul român)”.

„Consider că acesta este momentul potrivit pentru a arăta ce doreşte guvernul în următoarele luni (...) Voi veni în parlament, acolo cred că trebuie să dau explicaţii, pentru că acolo este reprezentată suveranitatea naţională”, a mai spus şeful executivului de la Madrid, care conduce Partidul Popular (PP), aflat în mijlocul scandalului de corupţie.

Lunea trecută, chemat în faţa instanţei, Luis Barcenas, fostul trezorier al PP, a recunoscut, pentru prima oară, că a ţinut o dublă contabilitate pentru partid şi, potrivit presei spaniole,  a oferit anchetatorilor dovezi în acest sens. Din documentele prezentate reiese că atât premierul Mariano Rajoy, cât şi alţi înalţi oficiali ai Partidului Popular au primit sume considerabile de-a lungul anilor dintr-un fond secret administrat de Barcenas. Duminica trecută, „El Mundo” a publicat copii legalizate ale unor foi din registrul contabil care arătau că Mariano Rajoy a primit în varii ocazii, între 1997 şi 1999, când era ministru în Cabinetul Aznar, câteva 2,1 milioane de pesetas (echivalentul a 12.600 de euro).

Scandalul „banilor murdari” din Partidul Popular ar putea destabiliza şi mai mult guvernul de la Madrid, care încearcă din răsputeri să convingă electoratul şi investitorii străini că economia spaniolă începe să-şi revină.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite