Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, vrea să construiască relații relaţii „strânse şi sincere“ cu preşedintele american Joe Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic are planificată pentru săptămâna viitoare o vizită la Washington cu scopul de a construe relații mai  "strânse şi sincere" cu preşedintele Joe Biden, a declarat Downing Street sâmbătă seara, transmite AFP.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Întâlnirea de joi, dintre premierul Sunak și președintele american Biden este a patra în ultimele patru luni. "Niciun prim-ministru britanic nu a avut un contact atât de susţinut cu preşedintele Statelor Unite în ultimii ani", a spus Downing Street într-un comunicat de presă.

Conform premierului britanic "Statele Unite sunt cel mai apropiat aliat al nostru". Rishi Sunak a mai afirmat că "suntem unul pentru celălalt partenerul de primă opţiune în toate domeniile, de la menţinerea în siguranţă a cetăţenilor noştri până la dezvoltarea economiilor noastre"."De aceea este atât de important ca un prim-ministru britanic să construiască o relaţie strânsă şi sinceră cu preşedintele SUA".

Premierul Rishi Sunak se va adresa, de asemenea, liderilor de afaceri americani de top, joi, la Business Roundtable, o reuniune anuală a directorilor executivi din companiile de top americane. "Această vizită va fi o oportunitate de a consolida relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi SUA, precum şi de a continua leadershipul Marii Britanii şi al SUA în probleme globale, cum ar fi sprijinul pentru Ucraina", se arată în comunicatul dat publicităţii de Downing Street.

De asemenea, premierul Sunak va participa la mai multe evenimente "pentru a sărbători forţa relaţiei dintre Regatul Unit şi SUA". În acest context, el va participa la un meci de baseball al Washington Nationals pe tema prieteniei dintre cele două ţări. Meciul, care este deja un eveniment anual, va include un zbor militar, parade ceremoniale şi interpretarea imnurilor naţionale ale celor două ţări.

Premier din octombrie anul trecut, Rishi Sunak s-a deplasat în California în martie pentru un summit al alianţei AUKUS cu SUA, Regatul Unit şi Australia, care a marcat lansarea unui program ambiţios de submarine cu propulsie nucleară, proiect care a înfuriat Franţa.

Preşedintele american Joe Biden s-a deplasat la Belfast la mijlocul lunii aprilie, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de pace în provincia britanică. Au existat atunci voci care au interpretat scurta întrevedere dintre cei doi lideri ca un semn al tensiunilor care au afectat "relaţia specială" dintre Londra şi Washington din cauza consecinţelor Brexit-ului asupra Irlandei de Nord.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite