Premierul grec le cere reprezentanţilor FMI şi ministrului de Finanţe al Germaniei „să nu se mai joace cu focul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul grec, Alexis Tsipras, le-a cerut sâmbătă Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ministrului de Finanţe al Germaniei, Wolfgang Schäuble, „să nu se mai joace cu focul“ în criza datoriilor Republicii Elene, transmite AFP, preluată de dhnet.be.

Deschizând o reuniune a partidului său de stânga, Syriza, la o zi după o reuniune la Bruxelles în care nu s-au înregistrat progrese, premierul Tsipras şi-a exprimat totuşi încrederea că, la un moment dat, se va ajunge la un acord între Grecia şi creditorii săi.

El a condiţionat însă revenirea creditorilor la Atena printr-o schimbare radicală a atitudinii FMI. „Aşteptăm ca FMI să-şi revizuiască pe cât de repede posibil previziunile sale (...) pentru ca discuţiile să poată continua la nivel tehnic“, a afirmat premierul grec.

De asemenea, Tsipras a făcut apel la cancelarul federal german, Angela Merkel, „să-şi încurajeze ministrul de Finanţe să înceteze cu agresivitatea lui permanentă“ faţă de Grecia.

Declaraţiile premierului elen vin la numai o zi după o reuniune la Bruxelles menită să relanseze negocierile pentru menţinerea Greciei supraîndatorate pe perfuzie financiară, în condiţiile în care temerile privind o nouă criză a datoriei elene sunt alimentate de lunile de dezacorduri între zona euro şi FMI. 

Această reuniune nu s-a soldat cu progrese, FMI insistând asupra unor estimări pesimiste cu privire la economia greacă.

FMI cere o scădere substanţială a datoriei greceşti, exclusă de Berlin, şi măsuri suplimentare de austeritate, respinse de Atena, pentru a respecta ambiţioasele obiective de excedent bugetar trasate Greciei de către creditorii săi europeni.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri