Premierul Finlandei face apel la unitate în Europa în fața șantajului energetic al Rusiei lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul finlandez Sanna Marin a lansat marţi un apel la unitate în Uniunea Europeană şi la instituirea de noi sancţiuni împotriva Rusiei în faţa „şantajului” energetic la care se dedă Moscova.

Sanna Marin FOTO EPA-EFE
Sanna Marin FOTO EPA-EFE

„Avem nevoie mai mult ca oricând de unitate, în timp ce Rusia foloseşte energia ca armă împotriva Europei. Şantajarea societăţilor noastre prin intermediul aprovizionării cu energie reprezintă o modalitate pentru Rusia de a slăbi şi de a distruge sprijinul europenilor pentru Ucraina şi de a distruge unitatea noastră”, a declarat prim-ministrul finlandez în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg, potrivit AFP și Agerpres.

„Vom fi în măsură să depăşim şantajul Rusiei şi în această iarnă lungă, dar avem nevoie de hotărâre şi de curajul unităţii pentru a face asta”, a adăugat Sanna Marin, a cărei ţară are cea mai lungă graniţă din UE cu Rusia.

În ajunul unui discurs mult aşteptat al preşedintei Comisii Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la politica generală a UE, premierul finlandez a cerut „noi soluţii îndrăzneţe” pentru reducerea preţului la curentul electric.

„Noi plătim în prezent un preţ extrem de ridicat pentru dependenţa noastră de energia rusă. Războiul şi preţul la energie amplifică ameninţarea unei crize alimentare mondiale”, a avertizat Sanna Marin,

Premierul finlandez a cerut UE să fie „pregătită să adopte mai multe sancţiuni”, referindu-se la turiștii rușii.

„Trebuie să limităm foarte puternic eliberarea vizelor şi acordul de facilitare a vizelor între UE şi Rusia”, chiar dacă „acest lucru nu este suficient”, a îndemnat premierul Finlandei.

Un acord din 2007 privind facilitarea eliberării de vize pentru ruşi în UE este suspendat de lunim ca reacţie la războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Comisia Europeană a cerut de asemenea ţărilor membre să „reexamineze în profunzime” vizele eliberate pentru ruși.

Polonia şi ţările baltice au mers mai departe, interzicând temporar intrarea pe teritoriul lor a cetăţenilor ruşi care deţin vize europene, evocând o „ameninţare gravă” pentru securitatea publică, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite