Premierul britanic Liz Truss a decis: Emmanuel Macron este „un prieten”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic Liz Truss a declarat joi că preşedintele francez Emmanuel Macron este un prieten al Regatului Unit, după ce în vară nu avea un răspuns clar în această privinţă, transmite AFP.

Premierul britanic Liz Truss a decis: Emmanuel Macron este "un prieten" FOTO Getty Images
Premierul britanic Liz Truss a decis: Emmanuel Macron este "un prieten" FOTO Getty Images

"Este un prieten", a declarat premierul britanic la Praga, unde are loc primul summit al Comunităţii politice europene.

"Colaborez foarte, foarte îndeaproape cu preşedintele Macron şi cu guvernul francez. Vorbim despre modul în care Regatul Unit şi Franţa pot colabora mai strâns pentru a construi mai multe centrale nucleare şi pentru a se asigura că ambele ţări au în viitor securitate energetică", a declarat Liz Truss.

"Amândoi suntem foarte clari în privinţa faptului că inamicul este Vladimir Putin, care, prin războiul său îngrozitor din Ucraina, a ameninţat libertatea şi democraţia în Europa şi a condus la creşterea preţurilor la energie cărora trebuie să le facem faţă cu toţii astăzi", a adăugat ea.  

 La sfârşitul lunii august, conservatoarea Liz Truss - pe atunci ministru de externe şi candidată la Downing Street - a creat controverse refuzând să spună dacă Emmanuel Macron este prieten sau inamic.

"Juriul încă deliberează", afirmase ea. Preşedintele francez a reacţionat atunci declarând că Regatul Unit este "o naţiune prietenă, puternică şi aliată, oricare ar fi liderii ei".

De atunci, Regatul Unit a încercat să calmeze lucrurile în timp ce numeroase dispute marchează relaţia bilaterală, în special gestionarea dosarelor post-Brexit, precum pescuitul sau Irlanda de Nord.

Cei doi lideri s-au văzut la Adunarea Generală a ONU la mijlocul lunii septembrie, iar marţi, ministrul britanic de externe James Cleverly a spus că "nu are nicio îndoială" că Regatul Unit va lucra "minunat" cu Franţa, în pofida fricţiunilor existente între cele două ţări.

După întâlnirea de joi, Liz Truss şi Emmanuel Macron au convenit să "aprofundeze cooperarea în domeniul migraţiei ilegale în limitele dreptului internaţional, abordând grupările infracţionale care fac trafic cu fiinţe umane în Europa şi care sfârşesc în călătorii periculoase peste Canalul Mânecii, potrivit unui comunicat al Downing Street. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite