Predicator islamist legat de atentate teroriste în Marea Britanie, condamnat la 28 de ani închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Predicatorul islamist Anjem Choudary a fost condamnat la închisoare pe viață cu o pedeapsă minimă de 28 de ani, după ce a fost găsit vinovat de conducerea unei operațiuni secrete de propagandă teroristă pe parcursul a zece ani. Choudary, în vârstă de 57 de ani, din Ilford, estul Londrei, a contribuit la înființarea celulei teroriste al-Muhajiroun (ALM) în 1996 și de aproape 30 de ani a condus operațiunile sub multiple identități.

Anjem Choudary a fost ridicat de poliția britanică din locuința sa FOTO PROFIMEDIA
Anjem Choudary a fost ridicat de poliția britanică din locuința sa FOTO PROFIMEDIA

Membrii organizației au fost legați de cel puțin 16 comploturi teroriste diferite, iar membri de rang înalt au călătorit în Siria.

Choudary a fost un asociat al lui Michael Adebolajo, unul dintre ucigașii soldatului britanic Lee Rigby (2013), al unuia din teroriștii atentatului de pe London Bridge (2017), Khuram Butt, precum și al atacatorului Usman Khan.

El a sărbătorit atacurile de la 11 septembrie ca fiind o „zi măreață în istorie”, iar Omar Bakri Muhammad, liderul grupului, i-a numit pe autorii atentatelor cu bombă din 7 iulie 2005 „cei patru fantastici” înainte de a părăsi Regatul Unit în luna august a acelui an, când a susținut că a închis organizația cu nouă luni înainte.

Choudary, despre care poliția contrateroristă spune că a avut un „impact de radicalizare” substanțial, a fost condamnat săptămâna trecută pentru că a condus Al-Muhajiroun (ALM), în timp ce fondatorul său se afla în închisoare.

El a fost găsit vinovat și pentru că a încurajat sprijinul pentru aceasta prin prelegeri online către Islamic Thinkers Society (ITS), cu sediul în New York City, despre care procurorii cred că este o altă denumire pentru ALM.

Procesul împotriva lui a fost deschis în urma unei anchete comune a poliției metropolitane, a departamentului de poliție din New York (NYPD) și a poliției regale călare din Canada.

Choudary va petrece peste 26 de ani după gratii, după ce i-a fost scăzută perioada petrecută deja în arest, ceea ce înseamnă că nu va fi eligibil pentru eliberare înainte de vârsta de 85 de ani, a spus judecătorul.

Judecătorul care a proununțat sentința marți a motivat-o prin faptul că Choudary că s-a aflat „în fruntea gestionării unei organizații teroriste”.

Judecătorul a adăugat că „a încurajat tinerii să se angajeze în activități radicale”.

„Acestea sunt infracțiuni care provoacă riscul unor pierderi semnificative de vieți. Organizații precum a voastră normalizează violența în numele unei cauze ideologice.

Existența acestora le conferă indivizilor care sunt membri ai lor curajul să comită acte pe care altfel nu le-ar putea comite. Ei creează o prăpastie între oamenii care altminteri ar putea trăi împreună într-o coexistență pașnică”, și-a motivat decizia judecătorul.

Acesta a catalogat opiniile lui Choudary „înrădăcinate și detestabile pentru mulți oameni care gândesc corect”.

Un înalt oficial de securitate a declarat că condamnarea de săptămâna trecută a fost un „moment semnificativ”, adăugând că probele prezentate în instanță au arătat „implicarea continuă a lui Choudary în sprijinirea terorismului și radicalizarea altora”.

 Dominic Murphy, șeful Comandamentului Antiterorism al Poliției Metropolitane, a declarat: „Există persoane care au condus atacuri teroriste sau au călătorit în scopuri teroriste ca urmare a impactului radicalizării lui Anjem Choudary asupra lor”.

În timpul unei conferințe de presă, el a adăugat: „Tentaculele ALM s-au răspândit în întreaga lume și au avut un impact masiv asupra siguranței și securității publice”.

Rebecca Weiner, comisarul adjunct al NYPD, a spus că este un „caz istoric”, descriindu-l pe Choudary drept „un radicalizator prolific”. Weiner a adăugat: „De regulă, soldații de teren, indivizii care sunt cooptați în rețea și comit atacurile sunt și cei aduși în fața justiției. Și doar rareori liderul, ceea ce face ca acest moment să fie deosebit de important.”

Procurorul de caz a spus că Choudary are o „mentalitate deformată”.

Omar Bakri Muhammad, care a fondat ALM, a fost în închisoare în Liban între 2014 și martie 2023, iar Choudary a fost cel care „a umplut golul”, a spus Little. În 2016, Choudary a fost condamnat la cinci ani și jumătate pentru sprijinirea Statului Islamic.

Choudary, ale cărui condiții de eliberare condiționată au expirat în iulie 2021 după eliberarea sa în 2018, a spus că în viziunea lui faptul că este numit extremist sau fanatic este ca un „medalion”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite