Precedent periculos. Guvernul pro-rus al Slovaciei, plângere penală la adresa precedentului executiv . În acuză de trădare pentru că a vândut arme Ucrainei

0
0
Publicat:

Guvernul pro-rus din Slovacia a acuzat predecesorul executiv de trădare și abuz în serviciu în legătură cu furnizarea de asistență militară Ucrainei. Ministerul Apărării a depus o plângere penală împotriva guvernului anterior, în special împotriva fostului ministru al Apărării Jaroslav Nad, afirmând că guvernul interimar nu avea dreptul să ia o decizie atât de fundamentală care a lăsat Slovacia fără apărare aeriană după ce a trimis toate cele 13 avioane MiG-29 ale sale în Ucraina, relatează Bloomberg.

Jaroslav Nad FOTO EPA-EFE

Premierul Robert Fico a promis să taie ajutorul militar către Kiev după ce a revenit la putere anul trecut. Administrația anterioară, condusă de Eduard Geger, un aliat ferm al Kievului în lupta sa împotriva agresiunii ruse, nu a reușit să obțină un vot de încredere în parlament și se afla într-un guvern interimar înainte de a decide să trimită avioane militare în Ucraina.

"Personal, cred că Jaroslav Nad este un trădător și nu ar trebui să rămână nepedepsit", a declarat vineri, 21 iunie, ministrul adjunct al apărării, Igor Melicher, reporterilor la Bratislava.

Nad a apărat decizia de a furniza Ucrainei MiG-uri ca fiind "justificată din punct de vedere juridic", deoarece s-a bazat pe o analiză juridică și pe aprobarea colectivă a guvernului. Aliații săi spun că urmărirea penală face parte dintr-un război hibrid cu originea în Rusia.

Politicianul pro-rus Peter Pellegrini a devenit noul președinte al Slovaciei. Coaliția de guvernare a prim-ministrului Robert Fico a obținut astfel controlul deplin asupra ramurilor executive și legislative ale guvernului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite