Povestea unei răpiri care a şocat Franţa se apropie de final. Cum au eşuat spectaculos mai mulţi bărbaţi să răpească o femeie de aproape 80 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul răpirii proprietarei unui hotel luxos din Cannes, în 2016, se apropie de sfârşit în Franţa, iar ultimele mărturii scot la iveală mai multe detalii despre o răpire motivată de ranchiună şi executată într-o modalitate profund incompetentă.

Pe 24 octombrie 2016, doi bărbaţi mascaţi au răpit-o pe Jacqueline Veyrac, proprietara acum în vârstă de 80 de ani a unui hotel de cinci stele în Cannes şi a unui restaurant în Nisa, au legat-o, i-au pus un călus în gură şi au băgat-o cu forţa într-o dubă furată. Unul dintre bărbaţi ar fi ameninţat-o cu moartea dacă va face gălăgie, iar femeia le-a declarat autorităţilor ulterior că a fost forţată să bea un sedativ, scrie presa franceză şi The Guardian.

Cei doi răpitori au lăsat-o pe Veyrac în duba furată şi, atunci când au plecat pentru o perioadă, femeia a lovit interiorul maşinii până când un trecător şi-a dat seama de ce se întâmplă şi a alertat poliţia. Ulterior, poliţiştii au spus că Veyrac a avut un comportament cu adevărat eroic, încercând să evadeze de câteva ori şi refuzând mâncarea oferită de bărbaţii care au răpit-o. Nu era pentru prima dată când Veyrac trecea prin ceva asemănător. În 2013, aceasta a fost victima unei alte tentative de răpire.

În 2016, imediat după eliberarea femeii, procurorul din Nisa spunea că răpirea fusese una deosebit de violentă şi că Veyrac fusese legată cu coliere din plastic la mâini şi picioare şi, pentru un timp, a fost legată la ochi cu o bandană, iar un căluş îndesat în gură a împiedicat-o să ţipe.

Procurorii francezi au pus indiciile cap la cap şi au ajuns la concluzia că atât în cazul răpirii din 2016, cât şi a celei din 2013, principalul responsabil este Giuseppe Serena, fostul manager al restaurantului deţinut de Veyrac în Nice. Conform procurorilor, Serena a început să-i poarte o intensă duşmănie lui Seyrac după ce aceasta îl concediase în 2009 şi a organizat răpirea pentru a cere bani de la familia femeii cu care să-şi deschidă un restaurant. 

Philip Dutton, un fost soldat britanic în vârstă de 52 de ani, este acuzat că a complotat alături de Serena atât pentru răpirea din 2016, cât şi pentru încercarea eşuată din 2013. Voiau să ceară o răscumpărare de 5 milioane de euro, din care lui Dutton i-ar fi revenit 10%, dar nu au fost capabili să ia legătură cu familia Veyrac înainte ca bătrâna de 80 de ani să evadeze. Dutton i-a spus avocatului său că a fost înrolat în forţele speciale ale armatei britanice şi că suferise arsuri grave într-o explozie din 2011 în Afghanistan, ulterior ajungând să doarmă pe plaja în Nisa, acesta fiind şi locul unde l-a cunoscut pe unul dintre ceilalţi suspecţi.

Un alt personaj implicat în răpire este Luc Goursolas, un fost paparazzo reconvertit profesional în detectiv particular, cunoscut drept Tintin, care este acuzat de procurorii că a ataşat un dispozitiv de urmărire pe maşina lui Veyrac. Goursolas a recunoscut acuzaţia, dar a spus că nu ştia că lua parte la o răpire.

În total, 13 persoane sunt acuzate de către procurorii francezi că au fost implicate într-un fel sau altul în răpirea lui Veyrac, un caz care a şocat Franţa în 2016. Jacqueline Veyrac este aşteptată marţi la tribunal să-şi susţină mărturia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite