Portugalia: Şefii ar putea fi amendaţi dacă îşi deranjează angajaţii în timpul liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Angajatorii ar putea fi amendaţi dacă îşi contactează angajaţii în afara orelor din programul de muncă, arată noile reglementări adoptate de Portugalia în legislaţia muncii, conform euronews.

De asemenea, companiile trebuie să contribuie acum la cheltuielile pe care lucrătorii le-au suportat ca urmare a trecerii la munca la distanţă. Acestea pot include facturile pentru electricitate sau internet, dar nu şi pentru apă. Angajatorii pot asigura aceste costuri ca fiind cheltuieli de afaceri.

Cu toate acestea, modificările aduse legislaţiei portugheze a muncii au anumite limite: ele nu se vor aplica companiilor cu mai puţin de zece angajaţi. În plus, o propunere de a include aşa-numitul "drept de deconectare", dreptul legal de a opri mesajele şi dispozitivele legate de muncă în afara orelor de program, a fost respinsă de parlamentarii portughezi.

„Deşi munca la distanţă în timpul pandemiei a adus o nouă flexibilitate pentru mulţi dintre angajaţi, probleme precum accesul la echipamente IT au arătat necesitatea ca guvernul să intervină”, a declarat ministrul portughez al Muncii şi Securităţii Sociale, Ana Mendes Godinho, în cadrul conferinţei Web Summit de la Lisabona de săptămâna trecută.

"Considerăm că Portugalia este unul dintre cele mai bune locuri din lume în care aceşti nomazi digitali şi lucrători la distanţă pot alege să locuiască, vrem să îi atragem în Portugalia", a declarat ea în faţa publicului de la Web Summit.

Portugalia a fost prima ţară europeană care şi-a modificat normele privind munca la distanţă ca urmare directă a pandemiei COVID-19 în luna ianuarie a acestui an.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite