Polonia a declarat că este inacceptabil ca lagărul de concentrare de la Auschwitz să fie numit „polonez”

0
Publicat:

Președintele Sejmului polonez, Szymon Holownia a comentat o postare a șefului Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a afirmat pur și simplu - fără alte precizări - că acest lagăr de concentrare se află în Polonia.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Adevărul istoric este că Auschwitz-Birkenau a fost un lagăr de concentrare nazist stabilit pe teritoriul polonez, ocupat de germani în 1939, a afirmat mareșalul (președintele) Sejm-ului polonez (camera inferioară a parlamentului), Szymon Holownia, comentând postarea șefului Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, care a afirmat pur și simplu - fără alte precizări - că acest lagăr de concentrare era situat în Polonia.

"Lagărul Auschwitz a fost un lagăr de concentrare nazist german stabilit în teritoriile ocupate de germani în 1939. Acesta este singurul adevăr. E bine că postarea Ursulei von der Leyen a fost corectată", a scris Holownya pe X (fostul Twitter).

Anterior, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a atras atenția președintelui CE despre inexactitatea postării. „Când scriem despre lagărul nazist al morții de la Auschwitz (Auschwitz-Birkenau), este necesar să indicați că a fost creat în timpul ocupației germane”, a scris Sikorsky.

Postarea de către președinta CE a fost făcută pe 27 ianuarie cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului. Lista lagărelor de concentrare naziste de acolo spunea pur și simplu „lagărul de la Auschwitz, Polonia”, fără a indica faptul că lagărul de concentrare a fost creat pe teritoriul polonez de către naziști. Inexactitatea a fost corectată ulterior.

Lagărul de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau, situat lângă Auschwitz, a fost eliberat de Armata Roșie la 27 ianuarie 1945. Între 1941-1945, aproximativ 1,4 milioane de oameni au fost uciși în lagăr, dintre care majoritatea erau evrei, dar și polonezi, țigani și prizonieri de război sovietici. În 1947, pe locul fostului lagăr de concentrare a fost înființat un muzeu memorial. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite