POLITICO. UE se pregătește să-și încoroneze propriul monarh: Ursula von der Leyen

0
Publicat:

Candidatura probabilă a președintei Comisiei Europene pentru un al doilea mandat arată mai mult ca o încoronare decât o deliberare democratică. Uniunea Europeană se pregătește să-și încoroneze propriul monarh: Ursula von der Leyen, scrie Politico.

Ursula von der Leyen nu a anunțat încă dacă mai dorește un mandat la CE FOTO EPA EFE
Ursula von der Leyen nu a anunțat încă dacă mai dorește un mandat la CE FOTO EPA EFE

În calitate de președinte, von der Leyen urmează să-și încheie mandatul în 2024, când UE va alege un nou Parlament European. Cu alegeri la mai mult de un an distanță, multă lume se aliniază deja în jurul unui al doilea mandat pentru von der Leyen – care încă nu a confirmat că este interesată să continue în aceeași funcție, relatează politico.eu

Von der Leyen este președintele Comisiei Europene din 2019. Ea a fost numit președinte de șefii de stat și de guvern din UE, după o dispută îndelungată. Liderii europeni au ignorat solicitarea Parlamentului European de a atribui postul primului candidat al celui mai de succes partid la alegerile europene. La acea vreme, acesta era Partidul Popular European (PPE) conservator condus de politicianul CSU Manfred Weber. Președintele francez Emmanuel Macron în special a avut rezerve cu privire la Weber, având în vedere lipsa de experiență guvernamentală.

Un reprezentant din fiecare stat membru este parte din Comisia Europeană. Propunerea pentru reprezentantul Germaniei vine de la guvernul federal. În mod normal, CDU, ca partid de opoziție, nu ar avea nicio șansă să câștige din nou în ceea ce privește propunerile de personal la nivel european. În acordul lor de coaliție, SPD, Verzii și FDP nu au exclus ca von der Leyen să continue până în 2029.

"Va fi chiar o campanie?”

Partidul Popular European de centru-dreapta, care controlează cea mai mare parte a Parlamentului European, s-a grupat în jurul politicianului german, la fel ca și partidele conservatoare din Germania. Coaliția de guvernământ a cancelarului Olaf Scholz de la Berlin trimite semnale pozitive. Și, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron încă nu a spus public dacă o susține pe von der Leyen pentru un al doilea mandat, se știe că în mare parte datorită lui ea a primit postul în 2019. Ne este exclus să o susțină din nou.

Drept urmare, eforturile lor de a găsi o alternativă credibilă la von der Leyen au determinat unii membrii UE să se întrebe dacă chiar va exista o campanie pentru cel mai puternic rol în birocrația europeană. 

"Va fi chiar o campanie?” a șoptit un membru al Partidului Popular European în timpul unei reuniuni a conservatorilor UE la München săptămâna trecută.

Aproape de "regalitatea UE"

Într-adevăr, cu atâta putere cu care este susținută von der Leyen, revenirea ei la șefia CE începe să arate mai mult ca o încoronare decât ca un gest democratic. Despre Ursula von der Leyen se spune că, datorită educației și studiilor sale, este aproape de "regalitatea UE".

Într-adevăr, tatăl lui von der Leyen, Ernst Albrecht, a fost unul dintre primii funcționari publici ai UE. Ea și-a petrecut primii 13 ani din viață în cartierul Ixelles din Bruxelles. A urmat Școala Europeană, alături de alți copii ai elitelor UE și a învățat franceza și germana, limbile puterii UE. 

După ce a obținut o diplomă în medicină, a crescut șapte copii și a ocupat funcția de ministru german al Apărării în timpul fostului cancelar Angela Merkel, von der Leyen s-a întors la Bruxelles în 2019.

Ea a fost aleasă de liderii UE în timpul unei negocieri cu ușile închise în care au respins așa-numitul Spitzenkandidat sau „candidatul principal” prezentat de conservatorii UE – acea alegere a fost Manfred Weber – și, în schimb, i-au dat slujba lui von der Leyen.

Odată ajunsă la putere, von der Leyen a ales să locuiască într-un apartament de la ultimul etaj al clădirii Berlaymont care găzduiește Comisia Europeană. 

Întâlniri atent cântarite

Ea își alege cu grijă întâlnirile cu jurnaliștii și de obicei apare în momente atent cântărite. Iar stilul ei de conducere aduce aminte de un monarh iluminat, mai degrabă decât un lider democratic.

Dar o privire în viața privată a lui von der Leyen par să sublinieze altceva. După ce poneiul ei favorit a fost ucis de un lup, lângă casa de la țară din Burgdorf-Beinhorn din Germania, von der Leyen a ordonat Comisiei Europene să reevalueze regulile care protejează lupii din întreaga UE.

Biroul ei a negat acest lucru, dar lupul care i-a ucis poneiul a fost trecut pe o listă în Germania pentru a fi ucis. Monarhii nu au privit niciodată cu ochi buni braconajul, notează politico.eu.

În ultimul an, președinta CE a fost implicată în gestionarea pandemiei de COVID-19 și a introdus un Plan de Redresare Economică pentru a ajuta statele membre să se recupereze. De asemenea, ea a promovat o serie de inițiative importante, cum ar fi Pactul Verde European și Digitalizarea Europei. Cu toate acestea, von der Leyen a fost criticată pentru gestionarea deficitară a achizițiilor de vaccinuri și pentru că nu a reușit să ajute statele membre să coordoneze răspunsul la criza pandemiei. În ciuda acestor critici, ea se bucură de sprijinul liderilor europeni și este pe cale să obțină un nou mandat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite