De ce e supărat Beijingul pe Ursula von der Leyen? „Cel care i-a scris discursul nu înțelege China!”
0Pe 30 martie 2023, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut un discurs despre relațiile UE-China la Institutul Mercator pentru Studii chineze și Centrul European de Politici (discursul aici). Revenim asupra lui pentru a clarifica inclusiv atitudinea autorităților de la Beijing față de Președinta Comisiei Europene cu ocazia recentei vizite în China (alături de președintele Franței) și diferența majoră de tratament pe care a primit-o în comparație cu președintelui Emmanuel Macron. Firește, discursul nu este singura explicație pentru primirea mai degrabă rezervată, ca să nu spunem rece, dar este un argument indiscutabil. A fost cel mai dur discurs la adresa Chinei pe care l-a rostit vreodată un șef al Comisiei Europene. Și asta nu a rămas nesesizat la Beijing. Imediat după discurs, a venit prompt reacția Ambasadorului Chinei la Uniunea Europeană, Fu Cong, care a spus, puțin diplomatic, că „Cel care i-a scris discursul nu înțelege China!”.
Vă prezentăm un articol din presa chineză selectat de noi pentru că este foarte relevant pentru atitudinea și poziția Beijingului vis-a-vis de această chestiune. Pe de-o parte, critică discursul, pe de altă parte, speră să se mențină încă distincția între abordarea SUA și cea a UE sau a diverselor state europene față de China, pentru ca „planul radical al SUA” care vizează „decuplarea” de China să nu se producă. E un joc interesant, la limită, pe care Beijingul îl practică astăzi, similar cu jocul pe care îl practica odată Moscova în raport cu lumea euroatlantică. Dacă va fi și câștigător, rămâne de văzut. Pentru Federația Rusă nu a fost (CSSR).
Deși conflictul dintre Rusia și Ucraina durează de mai bine de un an, în continuare, comunitatea internațională îi acordă o atenție deosebită. Țările occidentale, reprezentate de Statele Unite ale Americii, oferă în mod activ ajutor militar Ucrainei și, în același timp, inițiază sancțiuni unilaterale împotriva Rusiei. Cu toate acestea, China și alte țări au menținut întotdeauna o atitudine neutră, sperând ca prin mijloace pașnice să pună capăt acestui conflict, ceea ce a și produs unele schimbări în relația dintre China și țările occidentale. Într-un astfel de context au apărut noi știri: Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a susținut un discurs prin intermediul căruia a dezvăluit intenția de a efectua o vizită oficială în China și a declarat că Uniunea Europeană (UE) trebuie să își reajusteze relația cu China, afirmație respinsă de Ambasadorul Chinei la Uniunea Europeană, Fu Cong.
Potrivit relatărilor de presă, pe data de 30 martie, Ursula von der Leyen a susținut un discurs public, prin care a subliniat că Uniunea Europeană nu dorește să întrerupă schimburile și dialogul cu China în domenii precum cel economic, politic etc, dar, pentru că, în prezent relația dintre China și UE nu este echilibrată, este necesară „reechilibrarea”ei. În felul acesta, va fi redusă dependența UE de China și vor fi evitate riscurile suplimentare de securitate.
De asemenea, Ursula von der Leyen a vorbit și despre Acordul global de investiții dintre China și UE înghețat, declarând că Europa ar trebui să mențină o atitudine „mai îndrăzneață” față de China. Analiștii au subliniat că declarația președintei Comisiei Europene ar putea sugera că UE ar putea renunța la a mai depune eforturi în negocierea acestui acord.
Declarația dură a președintei Comisiei Europene făcută într-un moment crucial, chiar înainte de vizita sa în China, este considerată de restul lumii ca afectând într-o anumită măsură relațiile dintre China și UE, aducând și mai multe incertitudini în dezvoltarea ulterioară a relațiilor bilaterale.
Ca răspuns la discursul Ursulei von der Leyen, ambasadorul Chinei la Uniunea Europeană, Fu Cong, a acordat recent un interviu celor de la CGTN (China Global Television Network) , subliniind că aceasta a comis greșeli destul de grave în discursul cu privire la politica Uniunii Europene față de China. Fu Cong a declarat că indiferent de persoana care a scris discursul, fie aceasta a vrut să interpreteze greșit și să distorsioneze în mod deliberat poziția și politicile Chinei, fie nu înțelege suficient China.
În postarea făcută pe Twitter, Wang Lutong, Directorul general al Departamentului de Afaceri Europene al Ministerului de Externe al Chinei a declarat următoarele:
„În ultima vreme, partea europeanǎ dezbate aprins „de-risking-ul” ( *„reducerea riscurilor”, un fenomen al instituțiilor financiare care încetează sau restrâng relațiile de afaceri cu clienții sau categoriile de clienți pentru a evita, mai degrabă decât a gestiona, riscul). Dacǎ într-adevăr există vreun risc, acela este de a asocia comerţul cu ideologia și securitatea naţionalǎ și crearea unei confruntǎri între blocuri. China este pregătită sǎ coopereze cu partea europeanǎ pentru a renunța la „decuplare” și pentru a promova securitatea la nivel global.”
Potrivit relatărilor de presă, după summit-ul anterior al liderilor UE, președintele francez Emmanuel Macron a dezvăluit că i-a trimis o invitație Ursulei von der Leyen și că va vizita China pe 4 aprilie, fapt care a fost ulterior confirmat de Comisia Europeană.
Potrivit statisticilor publicate de mass-media, percepția pozitivă a Chinei față de Europa este semnificativ mai mare decât cea față de Statele Unite, dar percepția negativă a europenilor asupra Chinei a crescut de la o vreme.
Experții pun această lucru pe seama faptului că unele mass-media și unii politicieni europeni discreditează China prin diverse mijloace, iar în plan secundar, pandemia de COVID-19, care a ridicat obstacole în schimburile dintre China și Europa.
Ȋn realitate, cooperarea dintre China și Europa ȋn domenii precum economia și comerțul este încă destul de strȃnsǎ. Deși Statele Unite au susținut în repetate rânduri „decuplarea de China”, țările și companiile europene nu au acţionat orbește, ceea ce ȋnseamnǎ că planul radical al Statelor Unite este greu de ȋndeplinit.
Sursa: aici, 3 Aprilie.
Echipa de traducători a Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul ISPRI: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”) și stagiarii: Rogojinaru Andreea Bianca, Pușchiulescu Raluca, Elena Davițoiu, Miruna Petraru, Ruxandra Apopei.