Politico: Puritatea cocainei din Europa se îmbunătățește. Autoritățile caută noi abordări în lupta cu traficanții

0
Publicat:

Puritatea cocainei în Europa este din ce în ce mai mare, în timp ce continentul devine un centru de producție și transport al drogului, iar oficialii se străduiesc să reacționeze.

Trafic de cocaină. FOTO Getty Images
Trafic de cocaină. FOTO Getty Images

Serviciul vamal belgian va organiza o conferință de presă pe 10 ianuarie pentru a comunica o nouă abordare și detalii privind cooperarea cu administrația vamală olandeză în vederea combaterii narcotraficanților, a declarat un purtător de cuvânt pentru POLITICO.

Acest lucru vine după ce o analiză recentă a arătat că "puritatea cocainei a avut o tendință de creștere în ultimul deceniu, iar în 2020 a atins un nivel cu 40% mai mare decât anul index 2010", potrivit Raportului european privind drogurile 2022 publicat de agenția de narcotice a Uniunii Europene, OEDT, la începutul acestui an.

În UE, raportul arată că aproape 2,2 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani (2,2 % din această grupă de vârstă) au consumat cocaină  în anul anterior studiului și adaugă că utilizarea și disponibilitatea cocainei rămâne "ridicată în raport cu standardele istorice", ceea ce reprezintă o lovitură pentru strategia de cinci ani a UE de combatere a traficului și consumului de droguri.

S-au observat unele scăderi ale indicatorilor de consum de cocaină în Europa în 2020, dar, după ce s-a așezat praful după vârful coronavirusului, datele preliminare din 2021 sugerează o revenire la nivelurile de consum de dinaintea pandemiei.

Alexis Goosdeel, directorul OEDT, a declarat că piața drogurilor din UE, inclusiv a cocainei, a devenit "mai diversă și mai dinamică", adăugând că "acest lucru a dus la niveluri record de disponibilitate a drogurilor, la creșterea violenței și a corupției și la probleme de sănătate mai mari".

De asemenea, autoritățile de aplicare a legii se străduiesc să intre în viteză pentru a combate prezența cartelurilor mexicane pe piața neagră a stupefiantelor din UE, o problemă care nu este de neglijat.

Într-un raport comun recent al Europol și al Administrației americane de combatere a traficului de droguri (Drug Enforcement Administration) au fost exprimate îngrijorări: "Cooperarea dintre actorii criminali mexicani și rețelele criminale cu sediul în UE ar putea continua să se dezvolte."

Deși în Europa au avut loc recent capturi importante de cocaină, inclusiv o captură masivă de 30 de tone de cocaină luna trecută, care a dus la desființarea unui "supercartel", autoritățile de aplicare a legii nu pot încă să le dea peste nas infractorilor.

Unul dintre principalele porturi de intrare pentru comerțul ilegal este Anvers, în Belgia, unde autoritățile se luptă cu un potop de pulbere albă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite