Politico: Erdogan plănuiește un război și represiune asupra opoziției pentru a fi reales

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a prăbușit economia turcă și a sărăcit clasa de mijloc pe care el însuși a îmbogățit-o, președintele Recep Tayyip Erdogan își trage acum țara către un război inutil și manipulează instanțele împotriva rivalilor săi.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Este un impuls nemilos al lui Erdoğan de a se agăța de putere în 2023 – centenarul Republicii Turce – și să sperăm că va eșua, scrie Politico.eu.

Alegerile prezidențiale din Turcia, care urmează să aibă loc pe 23 iunie, sunt, fără îndoială, cel mai important - deși în niciun caz cel mai corect - vot din lume din acest an. Acesta va determina dacă această națiune de 85 de milioane de cetățeni, aflată la balamaua Europei, Asiei și Orientului Mijlociu, va continua să se precipite pe drumul spre a deveni o putere autoritară, expansionistă, sau dacă alege o cale mai liberală, pluralistă.

Pentru prima dată de când Partidul pentru Justiție și Dezvoltare (AKP) conservator, cu tentă islamistă, al lui Erdogan, a venit la putere în 2002, există o perspectivă serioasă de schimbare politică. Inflația este de peste 80% pe an, lira turcească a scăzut în raport cu dolarul, iar popularitatea guvernului a scăzut pe măsură ce dificultățile economice au crescut.

Potrivit sondajelor, Erdogan – care a guvernat cu o mână din ce în ce mai autocratică după ce a amendat constituția pentru a crea un sistem prezidențial pe măsură – are probleme politice serioase, AKP primind abia 30% sprijin.

Desigur, răspunsul său a fost în mod caracteristic brutal atât pe plan intern, cât și pe cel internațional.

Amenințări la adresa Greciei

În ciuda opoziției atât din partea Washingtonului, cât și a Moscovei, Erdoğan a trâmbițat pregătirile pentru trimiterea de tancuri în Siria, încercând să dislocheze milițiile kurde aliate cu Occidentul în lupta împotriva militanților Statului Islamic, dar pe care Ankara o consideră legată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii. El pare hotărât să finalizeze o zonă tampon de cealaltă parte a graniței de sud a Turciei.

Între timp, președintele turc amenință, de asemenea, că va lovi aliatul NATO, Grecia, pe fondul disputelor fabricat cu privire la forarea de gaze, Cipru, și presupusa „militarizare” a insulelor grecești din Marea Egee – deși costul economic și politic internațional al unei de acțiuni îl face improbabil.

De când a început invazia Rusiei în Ucraina, Erdogan a poziționat Turcia drept mediator indispensabil între Moscova și Kiev, ajutând la medierea acordurilor și găzduind discuții între șefii serviciilor de securitate din SUA și Rusia. El a reușit, de asemenea, să sprijine Ucraina – inclusiv prin vânzări de drone militare – menținând în același timp legăturile comerciale și energetice cu Rusia și fără a-și pune în pericol relația personală cu președintele Vladimir Putin sau a atrage mânia Occidentului.

Între timp, acasă, președintele turc a folosit un sistem de justiție care nu se remarcă prin independență pentru a încerca să-și descalifice potențialii adversari cei mai puternici.

Primarul Istanbulului Ekrem Imamoğlu – o figură populară din Partidul Popular Republican de centru-stânga secular (CHP), care ar putea fi un candidat prezidențial unificator al opoziției – tocmai a fost condamnat la mai mult de doi ani de închisoare și i s-a interzis accesul la funcții publice pentru „insultarea funcționarilor publici”. Deocamdată, hotărârea e suspendată în așteptarea apelului, dar Erdoğan ar putea încerca să accelereze procesul judiciar, astfel încât rivalul său nu poată candida.

De asemenea, peste 100 de politicieni din principalul Partid Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd sunt judecați pentru presupuse infracțiuni de terorism, ceea ce ar putea duce la scoaterea în afara legii a mișcării. HDP nu face parte din alianța de opoziție formată din șase partide, care alcătuiește o platformă electorală comună, de la stânga social-democrată până la centru-dreapta liberală. Cu toate acestea, ar putea apărea ca arbitru dacă – după cum sugerează sondajele – nici AKP și nici opoziția nu câștigă majoritatea în parlament.

Erdogan, un fost primar al Istanbulului, a fost el însuși supus unei hărțuiri judiciare similare înainte de a triumfa AKP în 2002. Condamnat la un an de închisoare pentru că a citit un poem presupus islamist, i s-a interzis să candideze pentru o funcție și a fost nevoit să aștepte înainte de a deveni prim ministru.

Cu toate acestea, rămâne de văzut cât de departe este dispus să meargă acest formidabil militant de această dată în ceea ce privește acțiunea militară reală pentru a juca cartea naționalistă în lupta sa pentru realege.

Lunile următoare vor fi astfel pline de tensiuni militare

În 20 de ani, Erdogan a trecut de la o politică de „zero probleme cu vecinii” la un conflict deschis sau latent cu Siria, Grecia, Israel, Egipt, Arabia Saudită și Armenia. Cu toate acestea, în ultimele luni, el a început o apropiere față de câțiva dintre acești adversari - parțial pentru că eșecul revoltelor Primăverii arabe susținute de Turcia l-a forțat să-și ajusteze politica externă, dar și pentru că are nevoie disperată de capital arab și occidental pentru a sprijini economia, distrusă de politica lui nesăbuită de a menține dobânzile scăzute.

În timp ce opinia publică este puternic naționalistă în Turcia, o incursiune terestră în Siria ar declanșa o reacție a SUA sau a Rusiei, forțând Ankara să dea înapoi, s-ar putea întoarce împotriva lui - la fel ca și folosirea grosolană a justiției pentru a marginaliza opoziția. Pe de altă parte, o operațiune transfrontalieră limitată cu puține victime turcești ar putea fi de fapt acceptabilă pentru alegători, în același mod în care atacurile regulate ale Israelului asupra Gaza, ca răzbunare pentru atacurile cu rachete palestiniene Hamas, sunt văzute mai degrabă ca operațiuni ale poliției, decât ca războaie.

Lunile următoare vor fi astfel pline de tensiuni militare, nu în ultimul rând pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la întemeierea de către Mustafa Kemal Atatürk a unei republici moderne și seculare peste cenușa Imperiului Otoman.

Erdogan va dori să proiecteze puterea restabilită a Turciei într-o lume multipolară în care puterile mijlocii pot exercita mai multă influență, deoarece SUA și Rusia sunt mai puțin dispuse sau capabile să acționeze ca polițiști la nivel mondial. Dar după intervenții în Libia și în sprijinul Azerbaidjanului împotriva Armeniei, el s-ar putea să se oprească înainte de un asalt terestru în Siria, dacă marile puteri continuă să-l avertizeze.

Din păcate, Uniunea Europeană va fi mai degrabă un spectator decât o forță de moderare sau schimbare. Blocul este cel mai mare partener comercial al Turciei, dar și-a pierdut influența în Ankara, deoarece procesul de aderare la UE, îndelung blocat, este muribund, iar Bruxelles-ul trebuie să plătească în mod regulat Turcia pentru a menține aproape 4 milioane de refugiați sirieni pe teritoriul său, mai degrabă decât să-i lase să intre în Grecia.

Occidentul ar fi, fără îndoială, ușurat să-l vadă înfrânt pe Erdogan. Dar guvernele mențin liniile de comunicare deschise pentru omul puternic de pe Bosfor și oferă puțin ajutor public opoziției, chiar dacă se roagă în liniște pentru o Turcie mai moderată, pro-occidentală, după alegerile din iunie.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite