Turcia elimină cerinţa de vârstă pentru pensionare. Peste două milioane de beneficiari, înainte de alegeri

0
Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a eliminat miercuri cerinţa privind vârsta de pensionare, o decizie care permite ca peste două milioane de angajaţi să se pensioneze imediat, cu mai puţin de şase luni înainte de alegeri, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Recep Tayyip Erdogan. FOTO EPA-EFE
Recep Tayyip Erdogan. FOTO EPA-EFE

Decizia a fost anunțată de Erdogan în cursul unei conferinţe de presă.

Parte a unei campanii pentru a recâştiga sprijinul politic afectat de inflaţie, scăderea lirei şi  scăderea bruscă a nivelului de trai al populaţiei, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, a oferit, săptămâna trecută, o majorare considerabilă pentru salariul minim. 

Până acum, vârsta de pensionare era stabilită la 58 de ani pentru femei şi la 60 de ani pentru bărbaţi.

Proteste în Franța

Amintim că,  în luna mai a acestui an, mii de oameni au protestat pe străzile Franţei, duminică, pentru a cere măriri salariale şi pentru a-i cere preşedintelui Emmanuel Macron să renunţe la planul său de a creşte vârsta de pensionare.

Au fost organizate proteste la Nantes, Brest, Angers, Rennes şi Caen, dar şi la Paris, unde au avut loc şi ciocniri între forţele de ordine şi protestatari şi au fost incendiate pubele şi vandalizate vitrinele unor magazine.

Creşterea vârstei de pensionare a femeilor în Elveția

În toamna acestui an, elveţienii au votat la limită în favoarea creşterii vârstei de pensionare a femeilor.

Berna a încercat să adune suficiente voturi pentru "a stabiliza" sistemul de asigurări sociale, supus unei enorme presiuni în contextul în care speranţa de viaţă creşte iar generaţia baby-boomers a ajuns la vârsta de încheiere a vieţii active.

Partea cea mai controversată a reformei cere ca, la fel ca bărbaţii, femeile să muncească până la 65 de ani înainte de a ieşi la pensie, un an mai mult decât în prezent.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite