Poliţia turcă a arestat un suspect în legătură cu explozia de la Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Explozie la Istanbul FOTO AP
Explozie la Istanbul FOTO AP

Poliţia turcă a arestat un suspect în legătură cu atentatul sinucigaş comis marţi la Istanbul şi soldat cu zece morţi şi 17 răniţi, a anunţat ministrul turc de Interne Efkan Ala.

„O persoană a fost plasată în detenţie marţi seara după acest atac. Ancheta continuă cu meticulozitate şi cu cea mai mare atenţie“, a adăugat ministrul turc după o întrevedere cu omologul său german Thomas de Maizière, relatează 20minutes.fr.

O explozie puternică a zguduit marţi dimineaţă, la ora 10.18, cartierul turistic Sultanahmet din centrul oraşului Istanbul. Cel puţin zece persoane au murit şi alte 15 au fost rănite.

Potrivit unor informaţii difuzate în primă fază de presa locală, citată de rt.com, un atacator sinucigaş s-ar fi aruncat în aer în apropiere de un grup de turişti străini.

Un oficial turc a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, că autorităţile „suspectează legături teroriste“.

Ca urmare a exploziei, premierul turc, Ahmet Davutoglu, a convocat marţi o reuniune de criză la Ankara. La reuniune au fost chemaţi principalii oficiali turci din domeniul securităţii, printre care ministrul de Interne şi şeful Serviciului de Informaţii turc (MIT) Hakan Fidan.

Ulterior, premierul turc, Ahmet Davutoglu, a afirmat că gruparea Statul Islamic (SI) se află în spatele atacului sinucigaş de la Istanbul.

Autorităţile spuneau că iau în calcul această ipoteză întrucât un atentat comis într-o zonă turistică, în care se află mulţi civili, se încadrează în modul de operare caracteristic acestei reţele teroriste. 

Trei cetăţeni ruşi suspectaţi de legături cu reţeaua extremistă Statul Islamic au fost arestaţi miercuri dimineaţa. Anadolu a precizat că suspecţii ar fi avut contacte cu luptători ai grupării Statul Islamic din zone de conflict şi au oferit sprijin logistic organizaţiei.

Potrivit ministrului de Interne al Germaniei, Thomas de Maizière, cei zece morţi ai atentatului de la Istanbul sunt germani. Un alt cetăţean german este internat în stare gravă.

Autorul atentatului din Istanbul solicitase azil în Turcia săptămâna trecută

Teroristul sinucigaş care a ucis marţi 10 turişti germani la Istanbul era un individ născut în Arabia Saudită care ceruse azil în Turcia în data de 5 ianuarie, a informat miercuri ziarul Hurriyet, citat de EFE şi Agerpres.

Teroristul, identificat drept Nabil Fadli, născut în 1988, solicitase azil într-un centru pentru imigranţi din Istanbul, unde venise însoţit de patru persoane.

Potrivit agenţiei de ştiri Dogan, care a citat surse din poliţie, individul era născut în Arabia Saudită şi intrase în Turcia dinspre Siria.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite