UPDATE Poliția îi dispersează pe protestatari la Belgrad. Vučić a convocat o ședință urgentă a Consiliului Național de Securitate VIDEO+FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii legii au înconjurat clădirea Primăriei din Belgrad.

Foto: Nexta TV via X
Foto: Nexta TV via X

UPDATE Revoltele din centrul Belgradului, în timpul cărora protestatarii au deteriorat grav clădirea istorică a administrației locale a orașului, pot fi caracterizate prin termenul de „maidanizare”, a declarat Primarul Belgradului, Aleksandar Sapić, după ce a inspectat pagubele.

"Am spus că dacă ne permitem să luptăm pentru scopuri politice cu ajutorul violenței și a răsturnării statului, atunci foarte curând nu vom avea un stat. Acum vedeți cât de adevărat a fost termenul de "maidanizare"", a spus Sapic. "Voi face din nou apel la toți cei care nu cred așa. Dacă încerci să ajungi la putere prin anarhie, atunci asta înseamnă că ai distrus statul, care mâine nu îi va putea proteja nici măcar pe acei oameni de dragul cărora crezi că trebuie să lupți”, a încheiat actoria primarul Belgradului. 

UPDATE Peste 35 de protestatari au fost reținuți la Belgrad. Doi polițiști care au ajuns în piața de lângă primăria capitalei sârbe au fost grav răniț, a anunțat președintele sârb Aleksandar Vucic.

image

Avem doi ofițeri de poliție grav răniți, alți câțiva cu răni minore sau nespecificate”, a declarat la TV Pink,  Vucic. El a mai spus că „până acum au fost reținuți peste 35 de protestatari” și toți vor fi aduși în fața justiției.

Potrivit președintelui țării, mișcările de protest au fost planificate din timp, iar guvernul „are dovezi solide”. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Polițiștii purtând căști și scuturi au sosit în masă în piața Primăriei din Belgrad, au ocupat poziții de-a lungul perimetrului pieței, au inspectat clădirea și au format un scut uman în jurul acesteia. 

Ulterior, oamenii legii au trecut la dispesarea protestatarilor. 

Revoltații au început să demonteze pavajele de lângă clădirea administrației belgrădene și să arunce cu pietre mari în ferestre și uși. Protestatarii auaruncat cu obiecte și spre scuturile și căștile poliției care dețineau clădirea. Oamenii legii nu au părăsit clădirea și au folosit o bombă fumigenă împotriva susținătorilor opoziției.

Reprezentanții blocului de opoziție „Serbia împotriva violenței”, care în seara zilei de 18 decembrie au început o serie de mitinguri în apropierea clădirii Comisiei Electorale Republicane din centrul Belgradului, au încercat să năvălească în clădirea primăriei orașului. Demonstranții au folosit stâlpi pentru a demola ușa și au spart și geamul, unde au început să arunce cu pietre și cutii de bere. În același timp, distrug camerele CCTV.

Au sosit și două ambulanțe. La fața locului a sosit și șeful Ministerului Afacerilor Interne al Serbiei, Bratislav Gasic.

Foto: Nexta TV via X
Foto: Nexta TV via X

Vučić a convocat o ședință urgentă a Consiliului de Securitate Națională pe fondul tulburărilor din capitală, transmite televiziunea sârbă TV Pink.

Încercarea de a asalta clădirea administrației orașului Belgrad de către susținătorii opoziției pro-occidentale a fost cauzată de un factor extern și a avut ca scop subminarea suveranității țării, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic în timpul unei declarații de urgență adresate națiunii.

Anterior, președintele sârb Aleksandar Vučić a spus că protestele opoziției și declarațiile provocatoare nu vor avea niciun rezultat, deoarece în țară „puterea se schimbă doar la alegeri”. Potrivit acestuia, „indiferent ce vor încerca să facă, nu va exista nicio schimbare violentă a puterii”. Oponenții autorităților își declară dezacordul față de victoria coaliției conduse de partidul de guvernământ în alegerile pentru adunarea (adunarea) orașului Belgrad.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite