Acuzații grave după alegerile din Serbia: „Au fost nereguli, inclusiv cumpărarea de voturi”, susțin observatorii internaționali

0
Publicat:

La o zi după ce partidul de guvernământ al președintelui sârb Aleksandar Vucic a ieșit victorios, observatorii internaționali au calificat luni, 18 decembrie, alegerile legislative din Serbia drept „nedrepte", relatează The Guardian. 

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vucic și partidul său au negat acuzațiile. FOTO EPA EFE (Arhivă)

În această țară au avut loc duminică alegeri parlamentare anticipate, precum și alegeri locale. Rezultatele preliminare au arătat că Partidul Progresist Sârb (SNS) al lui Vucic a obținut în jur de 46% din voturi, în timp ce coaliția de opoziție Serbia împotriva Violenței a obținut 23% din voturi. 

Astfel, observatorii și politicienii din opoziție și-au exprimat îngrijorarea cu privire la procesul electoral. 

O misiune internațională de supraveghere a alegerilor a transmis într-un comunicat că alegerile au fost „bine administrate din punct de vedere tehnic", dar „dominate de implicarea decisivă a președintelui care, împreună cu avantajele sistemice ale partidului de guvernământ, au creat condiții nedrepte". 

Misiunea, formată din reprezentanți ai Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), ai Parlamentului European și ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a ajuns la concluzia că această campanie „a fost marcată de o retorică dură, de prejudecăți în mass-media, de presiuni asupra angajaților din sectorul public și de utilizarea abuzivă a resurselor publice". 

Observatorii internaționali au sesizat o mulțime de probleme în secțiile de votare. „Au fost observate cazuri de nereguli grave, inclusiv cumpărarea de voturi și umplerea urnelor de vot. Măsurile de asigurare a secretului votului au fost insuficiente", au spus ei. 

În special, opoziția din Serbia a pus la îndoială legitimitatea alegerilor locale din Belgrad. Conform previziunilor, SNS a obținut în jur de 39% în Belgrad, iar Serbia împotriva Violenței a obținut 34%. 

Campania a fost incorectă din toate punctele de vedere, de la început până în ziua alegerilor", a spus Vladimir Obradovic, candidatul Serbiei împotriva Violenței pentru funcția de primar al Belgradului. 

Presiunea asupra alegătorilor, cumpărarea de voturi, alegători din alte zone și chiar din alte țări sunt doar câteva dintre neregulile care au fost observate și raportate de misiunile independente de monitorizare", a transmis el într-un e-mail către sursa citată. 

Rezultatele acestor alegeri din Belgrad nu reprezintă voința liberă a cetățenilor acestui oraș și nu le putem accepta. Cerem noi alegeri în condiții echitabile pentru toate părțile implicate", a mai transmis el. 

„Nimeni nu s-a îndoit că vor câștiga”

Un protest al opoziției este așteptat în această seară în capitală. 

Centrul independent pentru Cercetare, Transparență și Responsabilitate (CRTA) a susținut că alegerile din capitală nu au reflectat preferințele locuitorilor din Belgrad, menționând „nereguli care au compromis în mod direct rezultatele alegerilor" la 9% din secțiile de votare din oraș. 

Având în vedere amploarea și varietatea încălcărilor electorale din Belgrad", a precizat organizația, „concluzionăm că rezultatele alegerilor din Belgrad nu reflectă voința liber exprimată a alegătorilor care locuiesc în Belgrad". 

Aleksandar Vucic și partidul său au negat acuzațiile. Biroul președintelui sârb nu a răspuns la o solicitare de comentarii. 

Profesorul Florian Bieber, director al Centrului de Studii Sud-Est Europene de la Universitatea din Graz, Austria, a spus că una dintre concluziile trase în urma alegerilor de duminică a fost că neregulile par să fie mai numeroase decât în alegerile anterioare. 

 „Au existat manipulări în trecut, dar acestea par a fi mai grave", a spus el. 

Ba mai mult, Bieber a subliniat că partidul președintelui sârb a obținut rezultate bune la nivel național.  

Cred că nimeni nu s-a îndoit că vor câștiga alegerile", a declarat el, „dar nimeni nu se aștepta ca ei să îmbunătățească rezultatul de anul trecut cu o asemenea marjă". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite