Poliţia de frontieră din Ucraina: Marina rusă a capturat două nave civile ucrainene în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava Dmitri Rogacev 375 se îndreaptă spre Marea Neagră 16 februarie 2022 FOTO EPA-EFE
Nava Dmitri Rogacev 375 se îndreaptă spre Marea Neagră 16 februarie 2022 FOTO EPA-EFE

Marina rusă a capturat două nave civile ucrainene în Marea Neagră ca parte a unei „operaţiuni contrateroriste”, a anunţat Poliţia de Frontieră ucraineană, potrivit Express UK.

Potrivit comunicatului Poliţiei de Frontieră din Ucraina, anunţând o „operaţiune contrateroristă” în nord-vestul Mării Negre, navele Marinei ruse au „capturat alte două nave civile ucrainene”.

Acesta a precizat că este vorba de două nave care navigau în apele teritoriale ale României.  Nava petrolieră „Athena” , aflată în Marea Neagră la circa 35 de kilometri de Insula Şerpilor, a primit o comandă prin prisma securităţii navigaţiei să se apropie de nava rusă pentru inspecţie.

Proprietarul navei a informat imediat autorităţile ucrainene.

În plus ,poliţia de frontieră a înregistrat în aceeaşi zonă o schimbare bruscă şi inexplicabilă de direcţie a unei a doua  nave aflate sub pavilion ucrainean.

Nava cargo „Princess Nicole” navigând în apelele teritoriale ale României a fost de asemenea direcţionată către Insula Şerpilor.

„Aproape imediat ce navele civile s-au apropiat de navele de război ruseşti, sistemele de identificare automatică au fost oprite şi au încetat să mai transmită comunicaţii. În această dimineaţă, sistemele au arătat că ele staţionează la circa 29 de kilometri de Crimeea ocupată”, a comunicat serviciul ucrainean de poliţie de frontieră.

Navele de război ale Rusiei „au violat încă o dată sfidător legislaţia maritimă internaţională şi, sub pretextul unei proclamate operaţiuni contrateroriste, au piratat două vase sub pavilion ucrainean cu un echipaj civil de circa  50 de membri”. Cu o doar o zi ăn urmă, aceleaşi nave de luptă ruseşti au capturat şi „Sapphire”, care mergea în Insula Şerpilor într-o misiune umanitară.

Preşedintele ucrainean i-a cerut preşedintelui turc Recep Tayyip Erdoğan să interzică trecerea navelor de război ruseşti în Marea Neagră prin strâmtorile sale Bosfor şi Dardanele.

„Îi mulţumesc prietenului meu, preşedintele Turciei, R.T. Erdogan, şi poporului turc pentru sprijinul lor puternic. Interzicerea trecerii navelor de război ruse în Marea Neagră şi ajutorul militar şi umanitar pentru Ucraina sunt extrem de importante astăzi. Poporul ucrainean nu va uita niciodată asta!”, scria sâmbătă Zelenski pe Twitter. 

Turcia a calificat invazia Rusiei în Ucraina drept „război”, iar Ministrul de Externe turc Mevlut Cavusoglu a declarat duminica aceasta că va implementa Convenţia de la Montreux, care îi permite să limitez etraversarea vaselor de război în timp de conflict sau dacă este ameninţată.

În vremuri de război, dacă Turcia îşi menţine neutralitatea, niciun vas militar al unei tări implicate în conflict nu poate traversa strâmtorile Bosfor şi Dardanele, excepţie făcând doar situaţia în care acestea se întorc în portul de plecare.

De asemenea, pe timp de război, Turcia are dreptul să ia deciziile pe care le consideră potrivite şi poate autoriza tranzitul oricărui vas.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite