Plan de atentat asupra lui Macron. Parchetul antiterorist francez cere judecarea a 12 persoane

0
Publicat:

Parchetul naţional antiterorist (PNAT) francez a cerut trimiterea în faţa unui tribunal corecţional a 12 persoane susţinătoare ale unor teze de extremă dreapta suspectate că au "elaborat un proiect de acţiune violentă" împotriva preşedintelui Emmanuel Macron în noiembrie 2018, informează miercuri AFP citând o sursă apropiată anchetei.

Un plan de acțiune violentă împotriva președintelui francez a fost pus la cale în 2018 FOTO EPA EFE
Un plan de acțiune violentă împotriva președintelui francez a fost pus la cale în 2018 FOTO EPA EFE

Grupul se numea "Les Barjols"

Conform sursei citate de Agerpres, PNAT vrea ca 11 bărbaţi şi o femeie, cu vârste între 22 şi 62 de ani şi care erau în contact prin intermediul unui grup numit "Les Barjols", să fie judecaţi pentru asociere infracţională teroristă cu comiterea unui delict, potrivit rechizitoriului definitiv semnat pe 18 august şi consultat miercuri de AFP.

Decizia definitivă privind trimiterea în judecată sau nu îi revine acum judecătorului de instrucţie. Procedura aşa-numită de informare judiciară a fost declanşată la puţin timp după arestarea, pe 6 noiembrie 2018, a mai multor simpatizanţi ai extremei drepte.

Investigaţiile au dus apoi la inculparea a 14 persoane în total, pentru asociere infracţională teroristă criminală.

Ce li se impută inculpaților

După aproape patru ani de instrucţie, parchetul a cerut renunţarea la urmărire pentru două dintre aceste persoane. PNAT a cerut ca aceasta să continue pentru celelalte 12 persoane pentru infracţiunea de asociere infracţională teroristă cu comiterea unui delict, infracţiune judecată de un tribunal corecţional.

PNAT le reproşează inculpaţilor reuniuni, căutarea de echipamente, antrenamente şi contacte stabilite în vederea unui "plan de acţiune violentă" împotriva şefului statului.

Un pensionar urma să îl atace pe Macron

Anchetatorii au decis să intervină după ce au aflat despre deplasarea unuia dintre administratorii grupului de Facebook, Jean-Pierre Bouyer, un pensionar, în estul Franţei, unde Macron se afla pentru un periplu omagial prilejuit de centenarul sfârşitului Primului Război Mondial.

Într-o conversaţie interceptată de poliţişti, acest pensionar a evocat ideea de a-l ataca pe şeful statului cu un cuţit de ceramică, nedetectabil la controalele de securitate. În vehiculul cu care s-a deplasat la Moselle a fost descoperit un pumnal în teacă şi o biblie, potrivit rechizitoriului definitiv.

Parchetul a mai cerut inculparea sa pentru achiziţionarea şi transportul ilegal al unui pistol. Plasat iniţial în detenţie preventivă, el este de mai multe luni în libertate, sub control judiciar.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite