Pictură murală a lui Banksy, în valoare de peste 1,2 milioane de dolari, distrusă după demolarea unei clădiri

0
Publicat:

O pictură murală ce îi aparține artistului Banksy, care a apărut pentru prima dată la scurt timp după ce Marea Britanie a votat pentru părăsirea Uniunii Europene (UE), a fost distrusă în urma demolării clădirii pe care se afla.

Pictura lui Bansky din Dover FOTO Twitter/ X
Pictura lui Bansky din Dover FOTO Twitter/ X

Opera de artă, despre care se spune că ar fi fost evaluată la aproximativ 1 milion de lire sterline, a apărut pentru prima dată în orașul de coastă Dover în 2017, la un an după ce Marea Britanie a votat să părăsească uniunea, în urma referendumului, notează CNN.

Pictura, devenită un reper turistic

Pictura murală, care a împodobit clădirea Castle Amusements, înfățișa un muncitor cioplind una dintre cele 12 stele galbene de pe steagul albastru al UE. Apoi, în 2019, pictura murală – care devenise un reper turistic în oraș– a dispărut peste noapte după ce a fost văruită.

Acum, în ciuda încercărilor de a putea restaurare, clădirea pe care era pictată a fost demolată, ca parte a unui proiect mai amplu de regenerare. Noua viziune de dezvoltare va cuprinde facilități culturale și de implicare a comunității, precum și locuințe rezidențiale, potrivit autorităților locale.

Într-o declarație trimisă la CNN, un purtător de cuvânt al Consiliului orașului Dover (DDC) a declarat: „Înainte de a autoriza demolarea și după ce a beneficiat de sfaturi avizate despre conservare, consiliul orașului a stabilit că opera lui Banksy nu poate fi conservată în mod viabil fără costuri considerabile pentru contribuabilii locali, chiar și dacă ar fi posibil din punct de vedere tehnic.”

Într-o explicație detaliată a proiectului online, consiliul a spus că nu a fost implicat în pictura sau acoperirea picturii. Cu toate acestea, contractorul – DDS Demolition – „încearcă să vadă dacă opera de artă Banksy poate fi conservată în vreun fel”, potrivit unui purtător de cuvânt.

El a spus că nu există „nicio certitudine” în acest sens „având în vedere faptul că opera de artă a fost pictată pe starea proastă a tencuielii”, dar a adăugat că antreprenorii au „reușit să îndepărteze stelele și o secțiune a omului și a scării intacte.”

Compania de demolare suportă toate costurile suplimentare, ceea ce va însemna că, dacă va avea succes, opera de artă ar fi considerată proprietatea sa.

Într-un e-mail trimis către CNN, o purtătoare de cuvânt a firmei de demolare a spus că bucățile recuperate ale picturii murale sunt în prezent „în curs de evaluare”. Ea a adăugat: „DDS depune toate eforturile pentru a salva opera de artă, astfel încât comunitatea să se bucure de ea”.

Bansky și arta sa

Artistul, a cărui identitate este încă necunoscută, nu a comentat public despre demolare.

Deși valoarea de piață a operei sale a crescut vertiginos în ultimii ani, Banksy continuă să picteze imagini în spații publice care fac conservarea să fie aproape imposibilă – și chiar invită la furt sau deformare.

„Cabină de spionaj”, una dintre cele mai faimoase picturi murale ale lui Banksy, înfățișând trei agenți secreti care înconjoară o cabină telefonică cu echipament de înregistrare, a fost distrusă în 2016.

Și în februarie anul acesta, un congelator abandonat care făcea parte dintr-o lucrare de artă care a apărut în orașul Margate a dispărut la doar câteva ore după ce Banksy a confirmat că piesa este a lui.

În 2018, artistul și-a distrus una dintre propriile lucrări când la câteva momente după ce a vândut la licitație pentru 1,4 milioane de dolari tabloul său cu o fată cu un balon roșu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite