Petro Poroşenko: Rusia îşi testează noile arme în regiunile separatiste din estul Ucrainei, chiar dacă şi-a schimbat tactica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a invocat noi provocări la care trebuie să facă faţă, subliniind că Rusia şi-a schimbat tactica în Ucraina punând accent pe activităţile subversive. Şeful statului ucrainenan le-a spus unor congresmeni americani că Rusia îşi testează noile arme în regiunile separatiste, în timp ce soldaţii ucraineni luptă cu arme din secolul XX.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a invocat noi provocări în faţa Ucrainei, subliniind că Rusia şi-a schimbat tactica în ceea ce priveşte această ţară, într-o declaraţie făcută joi, la o reuniune cu conducerea Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), în cadrul căreia a fost prezentat noul preşedintele interimar al SBU, Vasili Griţak, care îl va înlocui astfel în funcţie pe Valentin Nalivaicenko, demis în aceeaşi zi de parlament.

„Federaţia Rusă şi-a schimbat tactica“ în privinţa Ucrainei, a afirmat preşedintele Poroşenko, citat de agenţia de presă Unian. Dacă înainte Federaţia Rusă punea mai mult accent pe succesele militare de-a lungul liniei de contact din estul Ucrainei, astăzi, după ce Ucraina a reuşit să-şi sporească în mod semnificativ eficienţa şi capacitatea forţelor sale armate, Rusia şi-a intensificat activităţile subversive în interioriul teritoriului ucrainean, a explicat el.

Sâmbătă, în cursul unei întrevederi avute cu o delegaţie de senatori americani condusă de republicanul John McCain, şefulu statului ucraineana a declarat că Rusia îşi testează noile arme în regiunile rebele Doneţk şi Lugansk, informează Interfax Ucraina.

Ucraina "luptă cu arme din secolul 20 împotriva unor arme din secolul 21, deoarece Rusia trimite în Donbas armament modern, folosind astfel Ucraina ca poligon", a susţinut Poroşenko în faţa delegaţiei americane.

Pe de altă parte, Petro Poroşenko le-a mulţumit senatorilor americani pentru susţinerea oferită Ucrainei în vremuri dificile, menţionând în acest sens mobilizarea unor militari americani pentru instruirea trupelor ucrainene.

La rândul său, senatorul american John McCain a declarat că vizita sa în Ucraina are drept scop de a-şi arăta sprijinul pentru indepedenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări. El a anunţat că s-a întâlnit deja cu un grup de voluntari ucraineni.
 

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, s-a întâlnit, la începutul acestei săptămâni, cu fostul premier britanic Tony Blair şi l-a invitat să se alăture Consiliului consultativ internaţional pentru reforme coordonat de preşedinţia de la Kiev, relatează Interfax Ucraina.

"Şeful statului l-a invitat pe Blair să îşi împărtăşească experienţa guvernamentală în cadrul Consiliului consultativ internaţional pentru reforme aflat sub coordonarea preşedinţiei ucrainene", afirmă un document postat miercuri pe site-ul preşedintelui. 

Consiliul a fost înfiinţat de preşedinte în mai 2015. Printre membrii săi se numără Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, europarlamentrul Jaczek Saryusz-Wolski, Karl Bildt, fostul ministru de Externe suedez, fostul premier slovac Mikulas Dzurinda, fostul premier lituanian Andrius Kubilius şi economistul suedez Anders Aslund.

Fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa de a se alătura Consiliului. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite