Peste 20.000 de protestatari au ieşit în stradă în Macedonia pentru a solicita demisia Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Macedonia, zeci de mii de protestatari au ieşit în stradă pentru a cere demisia premierului conservator Nikola Gruevski. Activiştii anunţă că nu vor părăsi străzile capitalei până ce nu va cădea Guvernul. Potrivit AFP, demonstranţii continuă să vină.

Peste 20.000 de protestatari au ieşit pe străzile capitalei macedonene pentru a cere căderea Guvernului, anunţă AFP. Adversarii politici ai premierului macedonean Nikola Gruevski speră să reunească sute de mii de persoane în faţa biroului premierului. „Protestul va continua“, declara sâmbătă seară liderul social-democrat Zoran Zaev, într-un interviu acordat Nova TV.

„În faţa sediului Guvernului totul pare aranjat ca pentru un concert în aer liber. Există o scenă, un ecran uriaş şi un sistem de sonorizare – totul este la locul lui. La fel şi oamenii – bătrâni şi tineri, macedoneni sau albanezi – sunt cu toţii uniţi în scopul lor de a da jos Guvernul“, notează corespondentul BBC de la Skopje. 

Guvernul a anunţat propriul miting luni seară

Începând din februarie, Zaev a publicat mai multe înregistrări audio despre care susţine că au fost realizate în secret de Guvernul Gruevski, vizând mii de aliaţi, opozanţi, jurnalişti, judecători sau alte figuri publice, în cei nouă ani de guvernare, notează Mediafax.

Ele par să expună controlul strict pe care Guvernul îl exercită asupra presei, tribunalelor şi desfăşurării alegerilor. Gruevski susţine că înregistrările au fost făcute de spioni străini şi l-a acuzat pe Zaev de „violenţă“ împotriva statului. Guvernul a convocat propriul miting luni seara, la ora 20.00, ora României.

image

Proteste în Skopje FOTO AP

Premierul: „Nu am nicio intenţie să demisionez“

Conflictul a generat temeri privind instabilitatea în fosta republică iugoslavă. Macedonia vrea să adere la NATO şi Uniunea Europeană, dar progresele sunt blocate de ani întregi de disputa cu Grecia pe tema denumirii ţării. În toată această perioadă, Gruevski s-a orientat spre dreapta, alimentând naţionalismul şi monopolizând puterea, susţin criticii.

Diplomaţii occidentali de la Skopje încearcă să medieze o soluţie la această criză şi au pus la îndoială angajamentul Guvernului faţă de democraţie şi valorile europene.

La 9 şi 10 mai, un raid al poliţiei într-un cartier etnic albanez s-a soldat cu 18 morţi, dintre care opt poliţişti şi zece albanezi descrişi de Guvern drept „terorişit“. Gruevski a declarat că poliţia a dejucat un complot terorist, dar albanezii şi unii analişti străini susţin că momentul în care a avut loc acest eveniment sugerează că Guvernul încearcă să creeze o diversiune.

Nu am nicio intenţie să demisionez sau să accept un Guvern interimar“, a declarat Gruevski pentru postul proguvernamental Sitel TV, sâmbătă. „Dacă dau înapoi, ar fi un gest de laşitate. Voi înfrunta atacurile“, a declarat el, citat de Mediafax.

Moscova face legătura între violenţele din Macedonia şi opoziţia ţării faţă de sancţiunile antiruse

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sugerat vineri că evenimentele din Macedonia ar avea legătură cu opoziţia ţării faţă de sancţiunile împotriva Rusiei şi participarea ei la proiectul de gazoduct Turkish Stream, relatează Russia Today, în pagina electronică.

„Suntem foarte îngrijoraţi de ultimele evenimente din Macedonia, iar situaţia din Kosovo nu ne oferă mai multe speranţe de optimism“, a declarat Lavrov vineri, în timpul vizitei în Serbia. 

Suntem foarte îngrijoraţi că acestea sunt rezultatul unui atac terorist bine planificat“, a adăugat el.

Confruntări armate au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în oraşul macedonean Kumanovo, situat în apropierea frontierei cu Kosovo, între forţele de ordine şi aproximativ 70 de „terorişti“. Incidentele s-au soldat cu moartea a opt agenţi de poliţie şi a 14 presupuşi membri ai unui grup de gherilă kosovar. Parchetul general macedonean a anunţat că 30 de persoane de etnie albaneză, dintre care 18 kosovari, au fost inculpate pentru terorism.

UE nu ar trebui să facă pe struţul şi să încerce să prezinte cazul ca şi cum în spatele lui nu ar fi nicio forţă organizatorică“, a adăugat el, afirmând că oficialii de la Bruxelles sunt într-o oarecare măsură stânjeniţi pentru că eforturile lor de stabilizare a situaţiei în fosta Iugoslavie au fost ineficiente.

Lavrov a declarat, de asemenea, că poziţia Macedoniei în conflictul dintre Rusia şi Occident ar putea să fi jucat un rol în atac. „Vorbind obiectiv, evenimentele din Macedonia au loc pe fondul refuzului Guvernului de a se alătura politicii de sancţiuni împotriva Rusiei şi sprijinului acordat de Skopje proiectului de gazoduct Turkish Stream, faţă de care mulţi se opun, atât la Bruxelles, cât şi peste ocean“, a declarat ministrul de Externe rus.

De asemenea, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că a orchestrat violenţele din Macedonia. Citând informaţii apărute în presa sârbă, ministerul a declarat că un cetăţean muntenegrean a fost arestat în Macedonia pentru că a asistat „extremiştii kosovari albanezi“, afirmând că acest lucru dovedeşte că există un plan pentru „destabilizarea situaţiei politice în această ţară şi aruncarea ei în prăpastia unei revoluţii colorate“.

Atmosferă de petrecere în timpul protestelor Video credit: Radio Free Europe/Radio Liberty 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite