Patroana unei agenții de turism din Crimeea, anchetată pentru deportarea a peste 1.000 de copii ucraineni

0
Publicat:

Patroana unei agenții de turism din Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată de Rusia în 2014, este anchetată de Serviciul de Securitate (SBU) al Ucrainei pentru faptul că a oferit autocare autorităților ruse pentru a deporta peste 1.000 de copii ucraineni.

Copii ucraineni într-un centru de acomodare din Taganrog, Rusia FOTO EPA-EFE
Copii ucraineni într-un centru de acomodare din Taganrog, Rusia FOTO EPA-EFE

„Ea a acceptat de bună voie să ajute ocupanţii să deporteze cu forţa copii din Herson, Melitopol, Doneţk, Lugansk şi Makiivka”, precizează SBU într-o notă oficială publicată pe contul său de Telegram.

Printre minori deportați se aflau „orfani şi sute de copii ai căror părinţi au fost reţinuţi ilegal de către ocupanţi când încercau să părăsească zona de război”, afirmă SBU.

Copiii au fost duși inițial, între septembrie şi octombrie anul trecut, la Sevastopol, în peninsula Crimeea. Autorităţile de ocupaţie susțineau la vremea respectivă că era vorba de o „evacuare voluntară”, subliniază SBU.

Patroana agenției de turism, a cărei identitate nu este dezvăluită, a ajutat de asemenea la găsirea unor locuri de cazare pentru respectivii minori, potrivit SBU, care adaugă că această „colaboratoare” a regimului de la Moscova se află în prezent în teritoriile ocupate de armata rusă în sudul Ucrainei.

Potrivit autorităților ucrainene, peste 19.000 de copii ucraineni au fost deportați din zonele ocupate de armata rusă. Aceşti copii, printre care se numără şi orfani care se aflau sub tutela statului ucrainean, au fost transferaţi fără consimţământul părinţilor sau al tutorilor lor în alte teritorii ucrainene aflate sub controlul Moscovei sau chiar în Rusia.

Guvernul ucrainean deține informații despre situația a 11.000 dintre aceşti copii. În unele cazuri, Kievul cunoaşte identitatea părinţilor adoptivi cărora le-au fost încredinţaţi în mod ilegal de către autoritățile ruse.

Până în prezent, autorităţile ucrainene şi organizaţiile neguvernamentale au reuşit să returneze 361 dintre aceşti copii familiilor lor. În alte cazuri, mamele au fost nevoite să se deplaseze personal în Rusia sau în teritoriile ocupate ale Ucrainei pentru a obţine returnarea copiilor lor, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite