Partidul fostului cancelar Angela Merkel şi-a ales un nou lider, după demisia lui Armin Laschet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Friedrich Merz (mijloc) a fost ales noul lider al CDU FOTO EPA-EFE
Friedrich Merz (mijloc) a fost ales noul lider al CDU FOTO EPA-EFE

Friedrich Merz  a fost ales vineri noul lider al partidului Uniunea Creştin Democrată (CDU) în cadrul unor alegeri interne care vor fi validate în ianuarie la Congresul Partidului, relatează Mediafax.

Friedrich Merz, fost lider al grupului CDU din Camera Inferioară a Parlamentului, a obţinut 62.1% din voturi într-un scrutin intern organizat după ce Armin Laschet  şi-a dat demisia în urma alegerilor parlamentare care au clasat partidul pe locul al doilea, cu 24% din voturi, pentru prima dată în 16 ani.

Armin Laschet,  fost premier al landului Renania de Nord-Westfalia, a pierdut astfel funcţia de cancelar în favoarea social-democratului Olaf Scholz al cărui partid a intrat în coaliţia „semafor” cu Verzii şi liberal-democraţii.

Potrivit dpa, citat de Agerpres, Merz, jurist şi om de afaceri, care a condus grupul parlamentar al CDU între 2000 şi 2002, a fost îndepărtat de Merkel din prima linie a partidului, şi este simpatizat de membrii de partid conservatori şi din dreapta mai radicală, după ce s-a remarcat ca promotor al identităţii naţionale germane şi a respins multiculturalismul.

„Este un rezultat impresionant şi extraordinar pentru un partid viu, care vrea să se reconfigureze", spus Friedrich Merz, anunţând că  va încerca să reprezinte "pe larg" interesele membrilor Uniunii Creştin-Democrate, potrivit Mediafax.

Premierul landului Bavaria, Markus Söder, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), filiala bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a salutat alegerea lui Friedrich Merz: „Cred că este un semnal important de înnoire a forţei partidului. Este şi un nou semnal de cooperare între CDU şi CSU”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite