Parlamentul European cere Madridului mai multă "transparenţă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de anchetă a Parlamentului European privind programul de spionaj Pegasus a cerut Madridului mai multă "transparenţă", după un scandal de spionaj Pegasus care l-a costat funcţia pe şeful serviciilor de informaţii, relatează AFP.

Parlamentul European cere Madridului mai multă "transparenţă" in cazul Pegasus
Parlamentul European cere Madridului mai multă "transparenţă" in cazul Pegasus

"Cerem autorităţilor spaniole să coopereze prompt cu instanţele pentru a permite o transparenţă maximă şi pentru a crea încredere în sistemul judiciar", a declarat presei europarlamentarul olandez Jeroen Lenaers (PPE, dreapta pro-UE), care prezidează această comisie.

"În general, cadrul juridic din Spania este în conformitate cu protecţia drepturilor fundamentale", dar "victimele spionajului merită mai multe informaţii şi transparenţă", a adăugat el, după o vizită de două zile la Madrid.

Scandalul Pegasus a izbucnit în Spania la mijlocul lunii aprilie, în urma publicării unui raport al organizaţiei canadiane Citizen Lab care susţinea că a identificat peste 60 de persoane din mişcarea separatistă catalană ale căror telefoane mobile ar fi fost piratate folosind acest program spion, conceput de compania israeliană NSO. Guvernul spaniol a recunoscut că a spionat 18 dintre aceste persoane.

Acest caz a luat o altă dimensiune când guvernul a dezvăluit ulterior că prim-ministrul Pedro Sánchez, miniştrii săi ai Apărării şi de Interne au fost spionaţi prin Pegasus. Acest scandal l-a costat postul pe şeful serviciilor de informaţii, Paz Esteban, care a fost demis în mai. Justiţia spaniolă a deschis mai multe anchete pentru spionarea separatiştilor catalani şi a membrilor guvernului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite